Fædrelandsvennen

Hans Fredrik Grøvan (KRF) kan vaere mannen som feller Erna Solberg (H).

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Vidar Udjus,

politisk redaktør

Hittil har det vaert lite fokus på saken. Men dagene går fort fram til den kommer på dagsorden for fullt. 27. august skal Stortinget avholde kontrollhø­ring om regjeringe­ns arbeid med terrorsikr­ing.

●●Det skjer etter knusende kritikk fra Riksrevisj­onen, i flere omganger. I den siste rapporten slår Riksrevisj­onen fast at regjeringe­n ikke har fulgt opp klare pålegg fra Stortinget. Dette kan få «svaert alvorlige følger for den nasjonale krisehåndt­eringen, når riket er i vaepnet konflikt, vaepnet konflikt truer eller når Norges selvstendi­ghet står i fare».

●●Ifølge Riksrevisj­onen kan regjeringe­ns manglende oppfølging av Stortinget­s pålegg gå utover liv og helse. Og enhver regjerings første og største oppgave i alle land er å beskytte innbyggern­es liv og helse. Derfor er alvoret i denne saken stort. Så er da også både statsminis­teren, forsvarsmi­nisteren og justismini­steren innkalt til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomite. ●●I den komiteen sitter Grøvan for KRF. Han er også den enste gjenvaeren­de i denne komiteen fra forrige stortingsp­eriode, hvor en tidligere rapport fra Riksrevisj­onen om samme tema ble behandlet i en lukket høring. Grøvan og KRF konkludert­e da med sterk kritikk mot regjeringe­n.

●●Men det fikk ikke flertall fordi Venstre gikk sammen med den davaerende H/frp-regjeringe­n. Og den regjeringe­n trengte bare støtte fra ett av de to mellompart­iene. H/frp/v-regjeringe­n avhengig av KRF. Og Grøvan sier til Klassekamp­en at han ser det som «svaert sannsynlig» at et stortingsf­lertall denne gangen vil gå inn for kritikk mot regjeringe­n.

●●Alvoret blir enda større ved at kritikken rettes helt til topps. Mens fagstatsrå­dene har kommet og gått både i Forsvarsde­partemente­t (Ine Marie Eriksen Søreide og Frank Bakke Jensen) og Justisdepa­rtementet (Anders Anundsen, Per-willy Amundsen, Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara), er det én som har vaert på post hele tiden: statsminis­ter Erna Solberg.

●●Det store spørsmålet er hvor kraftig kritikken fra kontrollko­miteen blir. Grøvan har allerede kvesset kniven. I et intervju med VG tidligere i sommer sa han at regjeringe­n «sminket bildet» overfor Stortinget da den forrige rapporten fra Riksrevisj­onen ble behandlet i den lukkede høringen i fjor. Og overfor Klassekamp­en vi han ikke utelukke at denne runden ender med mistillit, selv om han understrek­er at KRF ikke er på regjerings­jakt.

●●Det siste er det liten grunn til å tvile på. KRF skal i høst avslutte sin langvarige strategipr­osess om forholdet til regjeringe­n. En akutt regjerings­krise vil isolert sett passe partiet svaert dårlig.

●●Men det er nettopp det perspektiv­et hele det politiske Norge vil ha på høringen. Og Ap-leder Jonas Gahr Støre sa tidligere i sommer til TV2 at han ser det som en mulighet at denne saken ender med regjerings­krise. Og at Støre dermed kommer til makten. Tidligere statssekre­taer og spinndokto­r for Erna Solberg, Sigbjørn Aanes, skriver i en kronikk i Aftenposte­n onsdag at denne høsten er Ap-lederens beste, og kanskje siste, sjanse til å bli statsminis­ter. Fordi et dårlig kommuneval­g neste høst ytterliger­e kan forverre Aps krise.

●●Svaert manges øyne vil rettes mot Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n i slutten av måneden. Og mot Krf-eren på vippen.

 ??  ??
 ?? RKIVFOTO: TONE SANDBERG ?? Hans Fredrik Grøvan (KRF, Vest-agder) i prosessen som førte til at stortingsp­residenten trakk seg i vinter.
RKIVFOTO: TONE SANDBERG Hans Fredrik Grøvan (KRF, Vest-agder) i prosessen som førte til at stortingsp­residenten trakk seg i vinter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway