Fædrelandsvennen

Fornuftig bom-justering

Debatten om bompenger som prinsipp, går friskt. Men hovedpunkt­ene i det siste forslaget om plassering av nye bomstasjon­er bør kunne samle bred tilslutnin­g.

-

Ialle større, norske byer debatteres nå økte bomsatser. Staten har gjort det klart at hvis byene skal få penger til nye veier og kollektivt­iltak, må fremtidig vekst i trafikken skje i form av gange, sykkel eller kollektivt­rafikk. Ikke økt biltrafikk.

staten krever i

denne sammenheng konkrete og kraftige tiltak fra byene. I praksis vil dette blant annet si bompenger. Og Frp er med på løpet, selv om partiet prøver å gi inntrykk av noe annet. Frp har både finansmini­steren og samferdsel­sministere­n i den regjeringe­n som har lagt disse premissene.

i Kristiansa­nd foreligger

nå et forslag til etablering av nye bomstasjon­er i og rundt byen. Selve takstene foreslås ikke hevet utover de økningene som er kjent fra før. Som vi omtalte på reportasje­plass legges det opp til 11 nye bom- punkter. Prosjektle­der for Byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n, Jo Viljam Drivdal, erkjenner at «Et bomsystem blir aldri hundre prosent rettferdig for alle, det vil alltid vaere noen som bor like på utsiden eller innsiden av et punkt.»

Det vil sikkert

vaere mulig å komme med fornuftige forslag til justeringe­r også av den nye skissen. Men hovedtrekk­ene i den virker fornuftige. Nemlig at smutthull tettes og at boligområd­er som naturlig høres sammen behandles som ett. Konkret har det vaert kjent at mange har kjørt over Tinnheia for å slippe å betale bomavgift. Dette har ført til økt belastning for de om bor i dette området. Derfor er det positivt at dette smutthulle­t nå lukkes. Det virker også fornuftig å behandle Tinnheia og Grim som ett boligområd­e og å ikke «splitte» Vågsbygd gjennom å etablere en bomstasjon ved Kjos, slik det opprinneli­ge forslaget innebar.

i tillegg er

bompunkter i Sørlandspa­rken inkludert i det nye forslaget, slik det tidligere har blitt signaliser­t. Også dette er naturlig, når først bompenger er etablert som finansieri­ngskilde.

nå skal våre

lokale politikere diskutere forslaget. De bør ha som utgangspun­kt at Kristiansa­nd er helt avhengig av de statlige milliarden­e og at bompenger da er nødvendig. I så fall bør debatten om plassering­en av nye bomstasjon­er bli både saklig og god.

Det er positivt at smutthulle­t på Tinnheia nå lukkes.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En av dagens bomstasjon­er i Kristiansa­nd. Nå foreslås det 11 nye punkter.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND En av dagens bomstasjon­er i Kristiansa­nd. Nå foreslås det 11 nye punkter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway