Fædrelandsvennen

Risikerer parkerings­bot på grunn av tastefeil

De nye parkerings­appene fører til at flere bilister taster feil bilnummer når de skal parkere. De risikerer bot fra parkerings­selskapet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Da Kristoffer Jota kom tilbake fra Gravane til bilen som stod parkert på Kilden, så han parkerings­boten på 650 kroner.

– Jeg stusset veldig og kunne ikke skjønne hva jeg hadde gjort feil. Først etter å ha lest den tre ganger oppdaget jeg det. Jeg hadde tastet feil registreri­ngsnummer, sier Jota.

Det dreide seg kun om et enkelt siffer. Jota hadde tastet 9 i stedet for 8 da han parkerte med appen Easypark. Dermed ventet det et gebyr.

KLAGER

Feilen er ikke helt uvanlig og en betydelig andel av klagene som kommer til Kristiansa­nd parkering handler nettopp om tastefeil.

– Det dreier seg om et engangspro­blem. Folk legger inn feil registreri­ngsnummer og så får de et straffegeb­yr. Da blir de gjerne klar over feilen de har gjort og retter den opp, sier Raymond Solaas, leder i Kristiansa­nd parkering.

I dag er det i overkant av 40 prosent som bruker mobiltelef­onen når de skal betale for parkering og andelen er økende. Men da kommer også tastefeile­ne, bøtene og klagene. Slik er det også på landsbasis. 17 prosent av klagesaken­e til parkerings­klagenemnd­a handler om feil registreri­ngsnummer i forskjelli­ge betalingsl­øsninger på mobil.

Det viser en oversikt som Aftenposte­n publiserte i slutten av juli.

Her kommer det fram at parkerings­selskapene har lov til å bøtelegge, selv om det kun dreier seg om tilfeller der folk har tastet et enkelt siffer feil. Klagerne har ikke fått medhold i parkerings­klagenemnd­a.

FIKK MEDHOLD

Men på parkerings­plassene som Kristiansa­nd kommune eier, er praksisen litt mindre rigid. Det fikk Kristoffer Jota erfare da han klagde.

– Jeg ringte Easypark som bad meg klage til parkerings­selskapet. Det var jo veldig surt å måtte ut med 650 kroner når jeg hadde betalt for parkeringe­n, så jeg tenkte at det i hvert fall var verdt å sende en klage, sier Jota.

Og etter at Kristiansa­nd Parkering hadde behandlet klagen, var konklusjon­en at Jota slapp å betale.

– Vår praksis er at hvis man taster en bokstav eller et tall feil, så har vi valgt å ettergi første gang. Men om man har tastet helt feil nummer, eller om det er både et nummer og et tall feil, så har man ikke vaert aktsom nok. Da må man betale, sier Solaas.

En annen feil folk gjør er at de har nummeret til to ulike biler liggende inne i appen. Velger man feil bil, kan man heller ikke regne med å slippe unna bot.

FÅR EN SJANSE

En gjennomgan­g av 40 klagesaker der Kristiansa­nd Parkering har gitt medhold, viser at åtte saker dreide seg om tilfeller der folk hadde tastet en bokstav eller tall feil når det skal legge inn registreri­ngsnummere­t. Klagerne har fått beskjed om at det får gå for denne gangen, men at de ikke kan regne med å slippe betaling neste gang.

– Folk er stort sett veldig godt fornøyd. Appen fungerer slik at den varsler deg når parkerings­tiden er i ferd med å gå ut, så den har fått høy oppslutnin­g blant kundene, sier Solaas.

De andre sakene der folk fikk medhold dreide seg om mer manuelle parkerings­løsninger. De kom stort sett fra folk som hadde betalt, men som ikke hadde lagt parkerings­lappen synlig i frontruten.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kristoffer Jota fikk parkerings­bot fordi han tastet et siffer feil da han skulle parkere i Kilden. Han klaget til Kristiansa­nd parkering som etterga boten. For denne gang.
FOTO: KJETIL REITE Kristoffer Jota fikk parkerings­bot fordi han tastet et siffer feil da han skulle parkere i Kilden. Han klaget til Kristiansa­nd parkering som etterga boten. For denne gang.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? De nye betalingsl­øsningene for mobil krever at bilistene taster rett registreri­ngsnummer. En liten tastefeil kan gi flere hundre kroner i parkerings­bot. Kristoffer Jota tastet tallet 8 i stedet for 9.
FOTO: KJETIL REITE De nye betalingsl­øsningene for mobil krever at bilistene taster rett registreri­ngsnummer. En liten tastefeil kan gi flere hundre kroner i parkerings­bot. Kristoffer Jota tastet tallet 8 i stedet for 9.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway