Fædrelandsvennen

Én million rødmalte T-er i fjellet

Visste du at Den Norske Turistfore­nings 57 lokalforen­inger har 500 hytter? Og at rundt 22.000 kilometer sti er merket med en million rødmalte T-er? Vinterstid er det 7000 kilometer kvistede skiløyper.

-

De fleste tall er store og imponerend­e når vi nevner 150-årsjubilan­ten DNT. 223 mennesker, derav 12 kvinner, meldte seg inn i startåret 1868. I dag har medlemstal­let passert 300.000. Og pilene peker stadig oppover.

Mange av hyttene som drives av lokale Dnt-foreninger er riktignok temmelig små. Som Øyuvsbu der den ligger postkort-vakkert til på et lite nes i nordenden av et glitrende fjellvann, 933 meter over havet. Skjønt små og små, faktisk er det køysengepl­ass til hele 33 fjellfolk. Og enda flere om man tar stuegolvet i bruk og legger ut skumgummim­adrasser på rekke og rad.

– Det har ikke vaert nødvendig å ta i bruk stuegolvet foreløpig. Men belegget er godt, vi har over 20 overnattin­gsgjester hele tiden. I tillegg er det gjerne åtte-ti stykker som ligger i telt like i naerheten og benytter seg av tilbudene her på hytta, sier Fred Hirth Thorsen. Sammen med samboer Siri Iglebaek er han hyttevert på Øyuvsbu.

Hytta, som drives av DNT Sør, ligger sentralt til i Setesdal Vesthei, bare 20 minutters rolig gange fra veien som går fra Brokke til Suleskar. Beliggenhe­ten gjør at mange drar inn dit på dagstur, spiser sin nistepakke og tar et bad i vannet før de returnerer til en parkerings­plass som er i minste laget i høysesonge­n. I tillegg er hytta et utmerket utgangspun­kt for de som vil vandre fra hytte til hytte, mot Gaukhei, Josephsbu eller Tjønndalen. Da får de sola i ansiktet – noe de fleste foretrekke­r!

Og sol har det vaert mye av i sommer. Noe som fører til at vannet ved Øyuvsbu har svaert badevennli­ge temperatur­er. Og bade kan du gjøre fra en nydelig sandstrand like ved hytta. Riktig Playa del Øyuvsbu! På den andre siden av hytta ligger kanoer til fri bruk. Og der henter man vann.

– Vi må koke vannet på grunn av sauene her, sier Siri – til akkompagne­ment fra selskapeli­ge sauer som beveger seg rundt

hytta, på jakt etter gjenglemte

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway