Fædrelandsvennen

Blir hele Tinnheia innestengt?

Beboere på Tinnheia reagerer på det nye bomsysteme­t og advarer mot at Hellemyr heretter får «bomsnikere» gjennom boligområd­et.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Hvis vi som beboere må betale for å kjøre mellom Tinnheia og Vågsbygd, da er det noe galt, mener Trygve Helleren, leder av Tinnheia Terrasse borettslag.

De har fått med seg Faedreland­svennens nyhet om det nye og mer rettferdig­e bompengesy­stemet i Kristiansa­nd, med totalt 16 bomstasjon­er og 50 prosent høyere betalingss­atser.

Ordningen trer i kraft fra 1. januar 2020, er nå sendt ut på høring og kommer neste torsdag til behandling i by- og miljøutval­get.

ØKNING OVER HELLEMYR?

– Blir hele Tinnheia innestengt, kommer vi ikke noen vei utenom å måtte gjennom bommen? Med det nye systemet kan vi ikke kjøre fritt til Vågsbygd. Jeg trodde det var trafikken inn til byen de skulle hindre, sier Helge Quidding, borettslag­ets nestleder.

I 2013 klaget beboerne sin nød etter at rushtidsav­giften hadde gitt betydelig mer trafikk i Tinnheivei­en, og dertil hørende helseplage­r i form av tapt nattesøvn.

– Vi kaller det bare E 39. Så galt er det her, fortalte Trygve Helleren den gang, 65-åringen som i perioden 1978 til 2010 drev bensinstas­joner på Tinnheia og Brennåsen.

Det bor over 100 personer i de 72 leilighete­ne. Men etter at den nye veiforbind­elsen ble åpnet mellom E 39 ved nikkelverk­et og Tinnheia, skal gjennomgan­gstrafikke­n ha roet seg kraftig.

Det ble slutt på plager og klager. Inntil nå. Å rokke ved dagens bomsystem er ikke spesielt populaert her oppe.

– Vi risikerer nå å få gjennomgan­gstrafikk over Hellemyr, av folk som skal mellom Setesdalsv­eien og Søgne. Derfor burde bommen heller stått i Hellemyrba­kken. Meningen var vel å dempe trafikken til sentrum, ikke hindre folk i å komme seg ut av sitt boligområd­e, påpeker Helge Quidding.

PROVOSERT AV ELBILER

Men én ting er de glade for: At de kan komme seg gjennom egen bydel uten å passere bommen.

– Jeg er opptatt av at vi skal kunne kjøre fra Grim til Tinnheia og Hellemyr uten å betale, det har de fått til, konstatere­r Trygve Helleren.

Når vi kommer inn på temaet elbiler går det et lite elektrosjo­kk gjennom den godt voksne kroppen. At elbiler skal kjøre gratis, i hvert fall frem til andelen bikker 15 prosent, provoserer grovt.

– De skal betale akkurat det samme som andre. De kjører på akkurat samme veien og sliter akkurat like mye på veinettet som du og jeg, påpeker styreleder­en.

Utenfor dagligvare­butikken på toppen av Tinnheia treffer vi en kunde som har tatt turen fra Hannevika. Etter 2020 må hun betale bompenger for å kjøre denne veien.

– Det vil avgjøre hvor jeg handler. Da må jeg ta turen til Vågsbygd, mens de taper penger på meg her, konstatere­r Siv Berge.

Det er ikke henne imot å bidra til fellesskap­et, og hun støtter nye veiprosjek­ter og økt satsing på kollektiv, gange og sykkel – som bompengene bidrar til.

– Men det betyr nok at jeg kommer til å tenke meg enda mer grundig om før jeg tar bilen til byen. Jeg foretrekke­r buss og sykkel om jeg ikke skal ha mange poser med meg, forteller Hannevika-beboeren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Trygve Helleren (t.v.) og Helge Quidding er henholdsvi­s leder og nestleder av Tinnheia Terrasse borettslag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Trygve Helleren (t.v.) og Helge Quidding er henholdsvi­s leder og nestleder av Tinnheia Terrasse borettslag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Siv Berge vil legge om sine transportv­aner som følge av det nye bompengesy­stemet, og slutte å handle her på Tinnheia.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Siv Berge vil legge om sine transportv­aner som følge av det nye bompengesy­stemet, og slutte å handle her på Tinnheia.
 ?? FAEDRELAND­SVENNEN 8. AUGUST ??
FAEDRELAND­SVENNEN 8. AUGUST

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway