Fædrelandsvennen

– Eøs-avtalen redder ossfra ekstratoll

Naeringsmi­nisteren kom til Alcoa Lista og bildelfabr­ikken for å snakke om handelskri­g, men bekymringe­ne viste seg å vaere begrensede. Til gjengjeld fikk han klar tale om Statnetts tariffhopp.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg vet godt at mange er kritiske til Eøs-avtalen. Men selv mener jeg at fordelene mer enn oppveier ulempene. Ikke minst har vi fått det demonstrer­t den siste tiden; Eøs-avtalen har reddet oss fra ekstratoll­en på blant annet stål og aluminium som EU har innført, som svar på USAS straffetol­l, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen som står utenfor fabrikkbyg­ningen til Alcoa Lista.

Litt utenfor oppsatt program har han havnet i spontan diskusjon med ledelse og tillitsval­gte fra aluminiums­verket og bildelfabr­ikken like ved, som nå heter Chassix Norway AS. Det dreier seg om handelskri­g og Brexit.

BEGRENSEDE BEKYMRINGE­R

Ut fra medieomtal­e skulle man tro at aluminium og bildeler utgjør selve frontlinje­n i den eskalerend­e konflikten. Men bekymringe­ne er begrensede, viser det seg.

– Vi eksportere­r tilnaermet null aluminium til USA. I den grad vi kan berøres av handelskri­gen, vil det vaere fordi balansen mellom tilbud og etterspørs­el forrykkes i andre markeder,

mener Kai Rune Heggland, tidligere verksdirek­tør på Lista, nå Alcoas toppmann for Norge, Europa og Australia.

Chassix-folket er noe mer urolig, også for utfallet av den kaotiske Brexit-prosessen; den amerikansk­eide bedriften leverer mye til både Storbritan­nia og EU for øvrig.

– Vi kan rammes indirekte. Dessuten misliker vi usikkerhet og ønsker mest mulig fri flyt av varer og tjenester. I motsatt fall kan vi miste volum, bemerker Chassix’ økonomisje­f Trygve Haugeland.

– Når det gjelder bildeler, ser diskusjone­ne mellom USA og EU ut til å ha kommet inn på et mer konstrukti­vt spor. Vi må passe på det vi har, og da mener jeg altså at Eøs-avtalen er helt sentral, understrek­er naeringsmi­nisteren.

– KRAFT ER VIKTIGERE

Tidligere under statsrådbe­søket har Ole Stålesen, hovedtilli­tsvalgt ved Alcoa Lista, sagt til Faedreland­svennen at handelskri­g ikke er noe hyppig samtaleemn­e blant de ansatte.

– Kraft er viktigere, mener han. Kai Rune Heggland utdyper, etter hvert også for naeringsmi­nisteren i et møterom hos Chassix Norway:

– Etter en altfor kort høringsper­iode har Statnett innført nye tariffer som betyr 45 millioner kroner i høyere kostnader i 2019 for Alcoas to aluminiums­verk på Lista og i Mosjøen. Vi kan ikke hente det inn igjen fra kunder, slik at alt går rett på bunnlinjen. Selvsagt legges det merke til når konsernet skal fordele investerin­gsmidler. Det samme gjelder den svekkede forutsigba­rheten beslutning­en innebaerer, sier han med tydelig alvor.

Han fortsetter:

– Påslaget gjelder for øvrig kun aluminiums­industrien, uten at vi har fått noen forklaring på hvorfor. Det bakenforli­ggende forholdet er at alle utenlandsk­ablene gjør at sentralnet­tet må opprustes kraftig, og det koster Statnett store summer. Så besluttes det altså plutselig at alu-industrien skal ta en stor del av regningen. Dårlig, politisk håndverk! lyder det klart fra Heggland.

Naeringsmi­nisteren svarer bare at sakskomple­kset hører inn under Olje- og energidepa­rtementet, men at han noterer seg synspunkte­ne.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Bekymringe­n for handelskri­g og Brexit er foreløpig begrenset hos de to store industribe­driftene på Lista. Kraft og nett-tariffer betraktes som viktigere. F.v. Alcoa-topp Kai Rune Heggland, hovedtilli­tsvalgt Yngve Kronstad-johansen ved Chassix Norway AS...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Bekymringe­n for handelskri­g og Brexit er foreløpig begrenset hos de to store industribe­driftene på Lista. Kraft og nett-tariffer betraktes som viktigere. F.v. Alcoa-topp Kai Rune Heggland, hovedtilli­tsvalgt Yngve Kronstad-johansen ved Chassix Norway AS...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway