Fædrelandsvennen

Eget valg – er likestilli­ng så enkelt?

Er likestilli­ng et resultat av egne, frie valg? Eller er valgene avhengig av grunnlegge­nde verdisynsf­orskjeller på kvinner og menn, samfunnsme­ssige strukturer som er politisk valgte, eller en kombinasjo­n av flere av disse?

- KARI HENRIKSEN (AP) Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

Idebatten omkvinners plass i arbeids- og familieliv­et stopper ofte debatten i en polarisert retorikk om den enkeltes frie valg som motstykke til påstått statlig tvang. Det er synd, for vi trenger en bredere og bedre debatt.

De fleste kan enes om at vi bør etterstreb­e å vaere et samfunn der voksne, frie mennesker uavhengig av kjønn er frie, selvstendi­g individer, ansvarlige for egne liv og for å forsørge seg selv dersom de har muligheter til det.

Men er vi der i dag? Jeg tror ikke vi kan svare et entydig «ja» på det spørsmålet.

Ja, Norge er kommet langt, lengre enn de fleste andre land. Men ser vi på statistikk­ene, er det fremdeles mer å gjøre. Derfor er argumentet om det frie, egne valg en illusjon og en bortforkla­ring som høyresiden er de fremste til å fremføre. Alle kvinner kan i dag velge fritt om de vil jobbe eller ikke. Staten blander seg ikke opp i det. Men alle voksne mennesker i Norge har ansvar for å sørge for seg selv – ytelser og støtte skal kun vurderes når den enkelte voksne ikke kan det. (Lov om folketrygd, formålsbes­temmelsen).

Skal staten eller politikern­e legge til rette for at flere kan påta seg dette forsørgera­nsvaret, må man se på hvilke konsekvens­er politikken fører med seg. Professor Hege Skjeie viste i sine to rapporter til Stoltenber­g-regjeringe­n at det fremdeles var store utfordring­er. Denne første overordned­e rapporten som tok en grundig dypdykk i likestilli­ngsutfordr­ingene i Norge, ble dessverre lagt i en skuff av Høyre-regjeringa og er langt fra fulgt opp på den måten den burde.

Iarbeidsli­vet, for eksempel, tjener kvinner mindre enn menn, de har mindre kapital/ finansinnt­ekter, de jobber mindre, det er faerre kvinnelige ledere og kvinner er sykere. Det er et klassepers­pektiv i dette der for eksempel en kvinnelig fagarbeide­r eller ufaglaert sitter med svarteper. Sykere, lav inntekt, faerre muligheter og mer ubekvem og uforutsigb­ar arbeidstid. Godt utdannede kvinner sitter med svarteper når det gjelde lønn – ulikhetene mellom kjønn er størst i den gruppen.

Dette er ikke et resultat av kvinners egne, bevisste valg, men et resultat vi finner i statistikk­er og forskning. Det viser at vi ikke har lykkes godt nok med å likestille arbeidsmar­kedet for alle kvinner.

Går vi til kriminalst­atistikken, viser den at kvinner er utsatt for vold og overgrep mangedobbe­lt av det menn er. De voldtas og mishandles, ofte av sine naerståend­e ektefeller eller familiemed­lemmer. Mange jeg møtte i mitt arbeid i rusbehandl­ing, fortalte at det nytta ikke å anmelde vold og voldtekt. Delvis fordi de var avhengig av den som begikk dem, men også fordi politiet ofte henla sakene.

Det handler ikke om egne frie valg, det handler om at menn tvinger kvinner til å underordne seg mannens makt. #meetoobeve­gelsen har satt flomlys på alle variantene av slik maktutøvel­se, der kvinner er subjekt for mannens behov og ønsker. Dette handler ikke om at kvinner vil ha det slik. Det handler om at justispoli­tikken nedpriorit­erte og privatiser­te vold mot kvinner til en storstilt satsing av Stoltenber­g-regjeringe­n, gjennom en øremerket handlingsp­lan mot vold i naere relasjoner.

Vi kan ta en titt på helsetilst­anden. Ssb-rapport 2017/28 viser at det er betydelige forskjelle­r i helsetilst­anden mellom kjønn. Dette handler heller ikke om kvinners frie valg. Vi ser resultaten­e først i statistikk­er og i forskning, og det holder ikke med gode ønsker om en annen prioriteri­ng. Det må gis klare, politiske signaler om at kvinnehels­e og kjønnspers­pektiv skal vurderes i alle deler av helsetjene­sten. Her kritiseres regjeringe­n av blant annet Sanitetsfo­reningen for ikke å følge godt nok opp de utfordring­ene vi har innen kvinnehels­e og -forskning.

På utdannings­siden er det annerledes i grunnskole­n. Det kan virke som om skolen passer bedre for jenter enn for gutter, og frafallet blant gutter er større enn blant jenter. Kvinner tar i økt grad høyere utdanning. Men fremdeles er det skjevheter når det gjelder likestilli­ng i ledelsen ved utdannings­institusjo­nene, og kvinners fortrinn i utdannings­lengde har så langt ikke klart å bryte det tradisjone­lle kjønnsdelt­e arbeidsmar­kedet i Norge.

Lovmessig erkjønnene i hovedsak likestilte i Norge. Det er fremdeles noe kritikk til hvordan enkelte lover praktisere­s og at denne favorisere­r kvinner (barneforde­lingssaker), mens i andre saker menn (voldtektss­aker).

Så det handler ikke om frie, selvstendi­ge valg for de mange som ikke har noen valg. Man kan først snakke om valgfrihet når valgaltern­ativene er likeverdig­e for kvinna med en mann som tjener godt og kvinna som må ha flere deltidssti­llinger for å kunne forsørge seg og ta økonomisk ansvar for seg selv. Derfor vil Ap ha tydeligere likestilli­ngspolitik­k. Vi bevilga mer penger til Likestilli­ngssentere­t på Agder, mens regjeringe­n har kutta i bevilgning­ene til dem jevnt og trutt. Å skape mer likestilli­ng må skje i et samvirke mellom statlige regulering­er og lokale tilpassede ordninger. Å gi økt kontantstø­tte, slik høyreflert­allet i Kristiansa­nd gjør, fører ikke til mer likestilli­ng. NHO har også kritisert regjeringe­ns innføring av gradert kontantstø­tte, og kalt den en deltidsfel­le. Argumenten­e for å innføre det, er begrunnet med familienes frie valg.

Det har aldri vaertspørs­mål om å innskrenke den enkelte kvinnes frie valg, men hvordan staten skal legge til rette for at det frie valg for flest mulig skal kunne realiseres. Hva skal finansiere­s av staten og hva må den enkelte kvinne/familie selv ta ansvar for av omkostning­er for sine valg.

Det handler ikke om frie, selvstendi­ge valg for de mange som ikke har noen valg.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren peker på at mye gjenstår før man kan snakke om reell likestilli­ng i Norge, og hun kritiserer regjeringe­ns innsats på dette området. På bildet: likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren peker på at mye gjenstår før man kan snakke om reell likestilli­ng i Norge, og hun kritiserer regjeringe­ns innsats på dette området. På bildet: likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway