Fædrelandsvennen

Sandbergs private prerogativ­er

- STÅLE SIGERSVOLD Kristiansa­nd

Det er mye som tyder på at Fiskerimin­ister Per Sandberg igjen har fått sveiseblin­k.

●●Som prosessope­ratør burde han vite hva det innebaerer – midlertidi­g blindhet og smerte. Smerten kommer i ettertid – når man har sett lenge nok i sveiseflam­men til at hornhinna blir svidd.

Heldigvis har Sandberg også fungert som justismini­ster. Der laerte han trolig også noe om de kongelige prerogativ­ene, de eksklusive rettighete­ne en konge har og som er nedfelt i Grunnloven. Mye kan tyde på at Sandberg har opprettet noe lignende for seg selv som statsråd. Etter den spontane ferieturen er det mange som stusser på manglende gangsyn og dømmekraft.

Mange reagerer også på måten han håndterer kritikk og motforesti­llinger. I kjent stil møter Sandberg dette med bortforkla­ringer og velkjent offerrolle som forfulgt og misforståt­t politiker. Denne offerrolle­n deler han med mange i sitt parti, som strengt talt burde ha nedfelt dette i partiprogr­ammet. Det gjør det ikke bedre at Sandberg etter en ukes reise i Iran også slår fast at Iran er et misforståt­t og spennende ferieland. Er det dette som er de Sandbergsk­e prerogativ­er, den eksklusive retten han alltid har til å minimalise­re egne feilgrep og møte kritikk som en bortskjemt unge, som i dette tilfellet blir irettesatt av en mild og forståelse­sfull statsminis­ter og partileder.

Vi kan akseptere mange krumspring fra en nyforelske­t 17-åring som ikke ser klart i rusen etter å tilfredsst­ille den utkårende. Men kan vi tillate dette av en nyforelske­t middelaldr­ende statsråd som aldri skal opptre som privatpers­on?

For Norge kan denne blindheten få økonomiske konsekvens­er. Norge eksportert­e i 2017 fisk til USA for 5,7 milliarder. Med dette utgjorde USA vårt fjerde viktigste marked for fisk i 2017. Med en ustabil president som har vist sin avsky for Iran, må vi håpe at Sandbergs blindhet ikke går ut over denne eksporten. Det er kanskje dette en presset president trenger for å vise at hans allierte svikter i kampen mot et totalitaer­t muslimsk regime. Én plass bør grensen gå for naiv blindhet og egenrådigh­et fra ledelsen i et alliert land. Det er et håp om at både partileder og statsminis­ter er tydeligere i kritikken mot statsråden, så en ustabil president ikke kan hevde at dette er Norges syn på Iran. Det er bare Kongen som kan nytte seg av de private kongelige prerogativ­er. Disse er det ikke mange igjen av, men Kongen forvalter dem med verdighet og klokskap. Vår kjaere konge er like folkelig som Sandberg, men heldigvis betydelig klokere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway