Fædrelandsvennen

På ville veier

- TOR AUREBEKK, styremedle­m i Vest Agder SV

Jeg vil takke Sigrun Aasland for hennes klare og oversiktli­ge analyse av «Matteusøko­nomien» i avisen lørdag 4. august, der hun gir en klar framstilli­ng av den tragiske utviklinge­n i verdensøko­nomien etter krigen og de politiske følgende dette har fått i Europa i dag.

●●Hun viser hva det innebaerer at vi de siste førti årene har fått en økonomisk politikk der rike blir rikere og fattige blir fattigere, saerlig i USA og Storbritan­nia etter Reagan og Thatcher.

Det samme ble også påvist for noen år siden av den franske økonomihis­torikeren Thomas Piketty i hans bok Kapitalen i det 21. århundre, der han ved fyldig historisk dokumentas­jon viser at vi er på full fart tilbake til forskjells­samfunnet fra 1800-tallet.

Vi er ikke kommet så ille ut her i landet, ennå, men dessverre har vi en regjering som tror at en politikk som har feilet så katastrofa­lt i andre deler av verden, vil vaere til nytte for landet vårt: en politikk der de rikere blir rikere, og alle andre knapt får noe igjen for det. Derfor ønsker SV: skatteskje­rpelser for de høyeste inntektene for å unngå oppsamling av kapital og makt

reelle skattelett­elser for «vanlige folk», som ikke blir spist opp av gebyrer og egenandele­r

lik beskatning av lønnsinnte­kter og kapitalinn­tekter (renter/leieinntek­ter)

gjeninnfør­ing av arveavgift på store formuer, f.eks. over 15 millioner

Aasland er bekymret for utviklinge­n, og vi burde dele hennes bekymring. Hvis ikke er vi tilbake i fortiden: ekstrem rikdom for faerre og faerre og et stort flertall som er «glemt» av samfunnet. Vi ser allerede slikt håpløst utenforska­p mange steder i Europa, og akkurat det er vel noe vi ønsker å unngå hos oss!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway