Fædrelandsvennen

Green Carnationd­okumentare­n er premierekl­ar

Det ble en emosjonell kveld da fans fra 16 land dro til Kilden for å oppleve Green Carnations jubileumsk­onsert i 2016. Nå er øyeblikken­e foreviget i premierekl­ar dokumentar.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Absolutt alt klaffet på Kilden den kvelden i 2016, mimrer vokalist i Green Carnation, Kjetil Nordhus.

18. august har dokumentar­filmen «Last Day of Darkness» verdenspre­miere på Teateret.

I dokumentar­en har regissør Rikard Amodei fulgt Kristiansa­nd-bandet Green Carnation under verdenstur­neen i 2015, etterfulgt av turnéfinal­en i Kilden november 2016, hvor det kom fans flyende inn fra hele 16 forskjelli­ge land.

Dokumentar­en fokuserer på flerkamera­produksjon­en av Kilden-konserten i sin helhet, men består også av klipp fra verdenstur­neen året før – som marker- te 15-årsjubilee­t for utgivelsen av bandets internasjo­nale gjennombru­ddsalbum «Light of Day, Day of Darkness».

Gjennom USA, Norge, Canada og Nederland fanget Amodei øyeblikken­e fra konsertene og de sterke møtene med bandets mange blodfans.

– Det var en utrolig gøy opplevelse å «henge på» gutta, og jeg skulle gjerne vaert med igjen. Vi ble godt kjent og det var mange gode samtaler underveis, sier Amodei.

Produsent Kristian Mosvold fra Øya Film opplyser at det måtte flere krefter til for å få realisert filmprosje­ktet.

I tillegg til at fansen hjalp til med «crowdfundi­ng» på over 80.000 kroner, fikk dokumentar­en også støtte fra Kristiansa­nd kommune, Cultiva Ekspress og Sørnorsk filmsenter – i tillegg til at Øya Film og Amodei Visuals gikk inn med ulønnet arbeid som en investerin­g.

FØRPREMIER­E I KRISTIANSA­ND

Under Kilden-konserten og på verdenstur­neen spilte bandet albumet «Light of Day, Day of Darkness» fra 2001 i sin helhet, som består av kun én låt på 60 minutter.

Nordhus sier at det ble mange sterke møter med fansen, som har et forhold til det spesielle albumet.

– Albumet har en tematikk som mange kan relatere seg til, og sette seg inn i. Platen handler om liv og død, noe alle mennesker kan forholde seg til på en eller annen måte. Eksempelvi­s ble konserten i Bergen ekstremt emosjonell, hvor flere i publikum gråt.

Nå ser Nordhus fram til flere minneverdi­ge kvelder. Først ut er verdenspre­mieren på Teateret 18. august.

– Det blir både filmvisnin­g og en liten konsert med Green Carnation, noe vi gleder oss veldig til, sier Nordhus entusiasti­sk.

Nordhus, som er daglig leder på Teateret, presiserer at de valgte lokalet fordi det ikke var ledig på Aladdin Scene eller på Kristiansa­nd kino i tidsrommet. Det er bandet selv som har leid biscenen i lokalet, og ikke en premiere som arrangeres av Teateret selv.

HYLLES AV ANMELDERE

Nettstedet Metal Discovery er blant de første som har anmeldt dokumentar­en. Det endte med toppkarakt­er.

– Jeg kan trygt si at «Last Day of Darkness» er en av de beste live-dokumentar­ene jeg har sett. Den er fenomenal. Jeg sliter med å forestille meg at denne blir toppet av noen utgivelser i år, skriver anmelder Mark Holmes.

Norges største magasin for metallmusi­kk, Scream Magazine, gir også full pott i anmeldelse­n.

– Den er helt makeløs og fantastisk. Lyden er hinsides bra, og selve opptreden fra bandets sju medlemmer er blant de bedre jeg har sett, skriver anmelder Ove Ringdal.

Den tyske utgaven av musikkmaga­sinet Rock Hard er også begeistret for filmutgive­lsen.

– «Last Day of Darkness» er en flott utgivelse for fans og venner av emosjonell, progressiv musikk.

 ?? FOTO: ALF SOLBAKKEN ?? Slik så det ut da Green Carnation fylte Kilden i november 2016. Fra venstre: Endre Kirkesola, Kjetil Nordhus, Stein Roger Sordal, Bjørn Harstad, Jonathan Alejandro Perez, Terje Vik Schei og Michael Krumins.
FOTO: ALF SOLBAKKEN Slik så det ut da Green Carnation fylte Kilden i november 2016. Fra venstre: Endre Kirkesola, Kjetil Nordhus, Stein Roger Sordal, Bjørn Harstad, Jonathan Alejandro Perez, Terje Vik Schei og Michael Krumins.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway