Fædrelandsvennen

Norsk serie i ny drakt

Netflix har tydeligvis øyne overalt, for de fikk med seg den bortgjemte norske serien «Maniac».

-

emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux og Sally Field er blant stjernene i den amerikansk­e versjonen av den norske serien «Maniac», som har premiere på Netflix 21. september. Den regisseres av Cary Joji Fukunaga, mannen bak den første og fabelaktig­e sesongen av «True Detective», og etter traileren å dømme blir dette ulikt noe annet vi har sett før.

●●Den norske serien ble til under eksperimen­tet med Tv2-lab som gikk på TV2 Zebra våren 2013. Hovedrolle­n ble spilt av Espen P. A. Lervaag, som også kom med ideen til serien sammen med Håkon Bast Mossige som hadde en av birollene i serien. Hele serien ble lagt ut på TV 2 Sumo i 2015 og på lineaer tv i 2016, men mange oppdaget den likevel ikke grunnet ugunstige sendetider. Mange av de norske anmelderne var heller ikke saerlig begeistret, men utenfor Norge fikk den mer heder og ros. I 2016 ble den nominert i kategorien Beste komedie under Tv-prisutdeli­ngen The Golden Nymph i Monte Carlo.

●●Serien handler om Espen, en mann i trettiåren­e som er elsket av alle rundt seg. Hver dag er en fest hvor han er helten, og det finnes ikke grenser for hva han opplever. Alt dette skjer imidlertid bare i hans eget hode. I virkelighe­ten er han på lukket avdeling på et psykiatris­k sykehus. Alle ti episodene ligger tilgjengel­ig for strømming på TV2 Sumo.

●●I den amerikansk­e versjonen spilles Espen, som nå har blitt til blitt Owen, av Jonah Hill, og han deler spotlighte­n med Emma Stone i rollen som Annie. De to møtes under et legemiddel­forsøk som ledes av Dr. James K. Mantleray (Justin Theroux), som fungerer som en slags gal vitenskaps­mann som leker med pasientene­s mentale helse under grandiose tanker om at han kan kurere alle mentale sykdommer.

●●Deltakerne i forsøket opplever alle slags ting inni hodene sine, hvor de rundt dem dukker opp i helt andre og ofte overrasken­de roller, som alveliknen­de karakterer à la «Ringenes Herre».

●●Serien har en retro koloritt, inspirert av både 70- og 80-tallet når de er i virkelighe­ten. I fantasien veksler det visuelle uttrykket fra flere tidsepoker. Alle ti episodene er filmet av Darren Lew («True Detective»), og det visuelle kler den smågale handlingen perfekt. Seriens største utfordring blir nok balansen mellom humor og drama. Den beskrives nemlig som både drama og sort komedie. Emma Stones karakter i serien beskriver det kanskje best selv: «This is some multi-reality-brain-magic-shit».

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Emma Stone i Netflix-serien «Maniac».
FOTO: NETFLIX Emma Stone i Netflix-serien «Maniac».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway