Fædrelandsvennen

Spenning per telefon

- ROY SØBSTAD

THRILLER

«Den skyldige»

Danmark 2018 Regi: Gustav Möller

Manus: Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller Skuespille­re: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Johan Olsen, Morten Suurballe, Laura Bro Musikk: Caspar Hesselager, Carl Coleman

Aldersgren­se: 12 år

Et godt manus, en god skuespille­r og to–tre telefoner: Det er samtlige ingrediens­er i en av årets aller mest intense thrillere.

●●Politibetj­ent Asger Holm (Jakob Cedergren) er en anspent og irritabel mann. Mange av telefonene som kommer inn til alarmsentr­alen i København, hvor han høyst ufrivillig sitter kveldsvakt, besvarer han med en blanding av likegyldig­het og frekkhet. Men det er bare inntil han får en kidnappet kvinne på tråden. Da ser Holm en mulighet til å gjøre bot for sine synder.

«Den skyldige» er en sånn film som ganske sikkert vil fungere bedre jo mindre du vet om den på forhånd. Men det store cluet er dette: Kameraet forlater aldri alarmsentr­alen. Vår eneste kontakt med liv-og-død-dramaet som utspiller seg i Københavns gater, er gjennom telefonsam­talene til den stadig mer pressede politibetj­ent Holm.

Og den spenningsm­essige uttellinge­n er noe naer total: Sjelden har en ringetone hatt en mer skjebnesva­nger klang, sjelden har en svetteperl­e i pannen hatt større tyngde og sjelden har fantasien til oss i kinosalen fått like mange muligheter til å fylle ut med sine egne, uhyggelige bilder.

«Den skyldige» er et lite mesterstyk­ke av fortettet, minimalist­isk fortellerk­unst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway