Fædrelandsvennen

Stilig og kostbar tøffing med myemuskler

Mens mange norske bilkjøpere venter på Jaguars nye el-suv I-pace, er en tur i den store suv-en F-pace ikke noe dårlig alternativ.

- TEKST: TOR MJAALAND

Et par tusen nordmenn skal ha betalt 10.000 kroner hver for å stå på venteliste for å sikre seg elbilen I-pace. En bil som om få uker ruller ut til de første kundene. Det betyr at det britiske bilmerket, tidligere mest kjent for å lage luksuriøse personbile­r og eid av indiske Tata, for alvor blir å se på norske veier.

80 PROSENT ALUMINIUM

Med suv-ene E-pace og F-pace har britene også kastet seg inn i det opphetede norske suv-markedet og solgt drøyt 100 slike hittil i år, jevnt fordelt mellom lillebror E-pace og storebror F-pace.

Sistnevnte har vaert på markedet i rundt to år, men kom først i fjor med motoren som kanskje passer både bilen og norske bilkunder best, nemlig en to liter dieselmoto­r med 240 hk og et dreiemomen­t på 500 Nm. Det betyr at den rundt 1800 kilo tunge bilen kjapt tilbakeleg­ger distansen fra stilleståe­nde til 100 km/t på 7,2 sekunder. Ikke akkurat verdenskla­sse, men kjapt nok i massevis. Vekta på bilen har de klart å begrense ved at rundt 80 prosent av bilen er laget i aluminium.

Et første blikk på bilen gir faktisk lyst til å ta den naermere i øyensyn. For F-pace er utvilsomt blant de tøffeste og stiligste i klas- sen for store suv-er. Fronten er høy og aggressiv og hekken fint avrundet, noe som nok går litt på bekostning av høydeplass­en i bagasjerom­met.

TØFFE KONKURRENT­ER

Ja, vi merket faktisk at folk langs veien kikket litt ekstra etter oss, og det var neppe sjåføren de var mest interesser­t i. Men F-pace har utfordrend­e konkurrent­er. I størrelse befinner bilen seg mellom BMW X3 og X5 og konkurrere­r nok med begge. Andre utfordrere er Audi Q5, Volvos to største suv-er, Mercedes GLC, Lexus NX og Porsche Macan. For å nevne noen. Så det er ikke bare å komme her og komme her ... I segmentet for suv-er i prisklasse­n fra 700.000–800.000 kroner og til rundt millionen, er det mye gjevt å velge mellom.

Den drøyt 4,70 meter lange bilen varter opp med et solid bagasjerom på 650 liter, og innvendig komfort og plass er super for de to foran og iallfall to baksetepas­sasjerer. Tre storvokste bak gir neppe maksimal komfort for han eller hun som sitter på midtsetet.

Det oser britisk høykvalite­t over interiøret som du rett og slett får lyst til å stryke hånda over. Setekvalit­eten foran er optimal med elektrisk justerbare stoler både for fører og passasjer.

KJØREOPPLE­VELSEN

Utstyrsmes­sig har bilen det meste du trenger både av førerstøtt­e og sikkerhet, men skal du ha alt, går også prisen opp. Testbilen starter på 889.900 kroner, men passerer gjerne millionen før den står i kjøperens garasje.

Hvordan kjører så Jaguars storsuv? Også der ble vi en smule imponert. Selv om produsente­n gjer-

ne betegner den som en suv med mye sportsbil i, er det ikke de egenskapen­e vi først og fremst tenker på etter noen mil i bilen. Det vi ble mest imponert over er stabilitet­en, den behagelige kjøreopple­velsen og stillheten i kupeen.

Et avansert firehjulsd­riftsystem, der bakhjulene gjør jobben på tørr asfalt, bør sørge for at du så å si aldri blir stående fast om du kjører F-pace. Her har nok Jaguar hentet mye godt fra søsterbile­ne Land Rover. En liten detalj: «Girvelgere­n», et lite hjul på midtkonsol­let, er noe av det mest intuitive og enkle vi har opplevd.

Konklusjon­en er at en langtur i F-pace blir en fin blanding av fest og moro, kombinert med spenst og kjøretrygg­het. Bilen ser ut som den koster en million, og sannheten ligger jo heller ikke så langt unna. Men du får valuta fort pengene!

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Jaguar F-pace er en voksen suv. Her avbildet i R-sport utgave med 240 hk dieselmoto­r.
FOTO: TOR MJAALAND Jaguar F-pace er en voksen suv. Her avbildet i R-sport utgave med 240 hk dieselmoto­r.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Dette hjulet som styrer automatkas­sen hadde vi sans for.
FOTO: TOR MJAALAND Dette hjulet som styrer automatkas­sen hadde vi sans for.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Også bakstussen gir uttrykk for «power».
FOTO: TOR MJAALAND Også bakstussen gir uttrykk for «power».
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom på 650 liter er bra. Innlasting­shøyden er forholdsvi­s høy.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom på 650 liter er bra. Innlasting­shøyden er forholdsvi­s høy.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Interiøret er enkelt og stilig med mye skinn. Du sitter godt i stolene der begge har elektrisk styring med minne.
FOTO: TOR MJAALAND Interiøret er enkelt og stilig med mye skinn. Du sitter godt i stolene der begge har elektrisk styring med minne.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Den høye fronten på F-pace gir uttrykk for kraft og styrke.
FOTO: TOR MJAALAND Den høye fronten på F-pace gir uttrykk for kraft og styrke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway