Fædrelandsvennen

Ev-skilt tar over for EK

- TEKST: TOR MJAALAND

Det går unna på elbilfront­en. I løpet av sommeren er Ek-skiltene brukt opp, og nå er det EV (elektrisk vehicle) som gjelder.

– Jeg hadde jo ikke trodd at det skulle gå så kjapt, sier Tom Gøytil hos Motorforum, bilforretn­ingen med lengst fartstid når det gjelder elbiler. Og det var suksessen Renault Zoe som fikk det første Evskiltet for noen dager siden. Det betyr at når både El-serien og Ek-serien allerede er brukt opp, er det registrert over 200.000 elbiler i Norge. Zoe er mestselgen­de elbil i Europa, og hittil i år er det registrert cirka 1500 nye Zoe i Norge.

– At det skulle gå så kjapt med elbilutvik­lingen, hadde vi selvsagt ikke drømt om da vi registrert­e vår første «ordentlige» elbil i 2011, sier Gøytil. Og i motsetning til en del av konkurrent­ene, har han mange elbiler i utvalget.

– Vi har veteranen Mitsubishi i MIEV, lille Twizy, Renault Kango, allerede nevnte Zoe og Opel Ampera, forteller Gøytil som i disse dager også får en stor elektrisk varebil, nemlig Renault El-master.

ELEKTRISKE AMBISJONER

Men det er Zoe som er bestselger­en, bilen var nummer seks på elbilstati­stikken i Norge i fjor, og har samme plassering hittil i år. I Sverige er den på topp blant elbilene, med dobbelt så mange registrert­e salg som nummer to, Tesla. Typisk er det også at kjørelengd­en har økt jevnt og trutt i disse årene. Nå har Renault Zoe oppgitt 400 km, realistisk etter den nye Wltp-skalaen mellom 300 og 330 km.

De elektriske ambisjonen­e hos Renault er da også store. Selskapet der også Nissan og Mitsubishi inngår har kjøpt aksjer hos hverandre, og per i dag eier Renault 43 prosent av Nissan og Nissan 15 prosent av Renault. I ettertid har også Nissan kjøpt seg opp i Mitsubishi, og eier nå 34 prosent av den produsente­n. Mitsubishi er dermed blitt en del av alliansen, som totalt sett er en av gigantene i bilindustr­ien. Renault har flagget at de skal levere en ny elbil i hvert segment frem til utgangen av 2022.

FOR FOLK FLEST

Så langt har ikke Renault tatt steget opp i Tesla-klassen der stadig flere melder seg på.

– Selskapet har som motto å lage biler for folk flest som flest mulig skal ha råd til, sier Tom Gøytil og viser til at Renault Zoe koster fra 250.000 til 300.000 kroner, alt avhengig av utstyrsval­g.

Også Norsk Elbilforen­ings generalsek­retaer er imponert over hvor raskt det har gått å komme gjennom de to første skiltserie­ne.

- Den nye kombinasjo­nen vil neppe vare lenger enn fram til vinteren 2019-2020, uttaler Christina Bu på foreningen­s hjemmeside.

Hva neste serie skal hete, er ikke klart. Elbilforen­ingen har antydet at EQ som bokstaver på skiltene kan vaere et alternativ, men får neppe gjennomsla­g for det. Bokstaven Q benyttes nemlig ikke på norske registreri­ngsskilt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nå ruller de første elbilene med registreri­ngsskilt EV på sørlandske veier. Her en av de aller første, en Renault Zoe som ble registrert i forrige uke.
FOTO: PRIVAT Nå ruller de første elbilene med registreri­ngsskilt EV på sørlandske veier. Her en av de aller første, en Renault Zoe som ble registrert i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway