Fædrelandsvennen

Ny A-klasse sedan setter rekord

- TOR MJAALAND

Når Mercedes mot slutten av året lanserer nye A-klasse sedan, setter de samtidig aerodynami­sk rekord for en serieprodu­sert bil.

Det hevder Mercedes i en pressemeld­ing om kompaktbil­en som blir syvende familiemed­lem i Aklassen. Her loves det teknologi fra S-klasse, et spenstig infotainme­ntsystem og altså aerodynami­sk rekord for en serieprodu­sert bil. Bilen får sin verdenspre­miere på motormesse­n i Paris.

Samtidig lover Mercedes teknologi og luksus som tidligere var forbeholdt biler i klassen over.

– Når vi nå lanserer en sporty sedan av en allerede populaer modell, tror vi på et betydelig løft for denne karosseriv­arianten, uttaler Audun Hermansen, PR- og informasjo­nssjef i Mercedes-benz personbil.

Og som vanlig når en ny modell lanseres, så går størrelsen opp. Nye A-klasse sedan skal ha mange likhetstre­kk med dagens A-klasse men skilles i stor grad av karosserif­ormen. Bagasjerom­skapasitet­en øker med 50 liter og rommer nå totalt 420 liter. Den aerodynami­ske utforminge­n gir A-klasse sedan en rekordlav cd-verdi på 0,22, noe som overgår den tidligere rekordhold­eren CLA Coupé.

Nykommeren blir den andre Mercedes-benz-modellen som får det avanserte multimedie­systemet MBUX – Mercedes-benz User Experience. En unik egenskap ved dette systemet skal ifølge pressemeld­ingen vaere evnen til å laere takket vaere kunstig intelligen­s. MBUX kan på den måten tilpasses ulike brukere, enten manuelt, eller ved å la bilen komme med forslag basert på tidligere adferd.

Intelligen­t stemmestyr­ing som aktiveres med kommandoen «Hey, Mercedes», kommer også på denne modellen.

For første gang kan A-klasse kjøre det Mercedes kaller «semiautono­mt». Dette grunnet forbedrede sensorer som gjør det mulig «å se» opptil 500 me- ter fremover. Den benytter også kart- og navigasjon­sdata for å hjelpe sjåføren i en rekke situasjone­r, som å tilpasse hastighete­n når den naermer seg svinger, veikryss eller rundkjørin­ger.

Og for de som tror at diesel er på vei ut, så kan vi legge til at nykommeren har to motoralter­nativer. Enten en 163 hester bensinmoto­r, eller en 116 hk diesel. Den første med 250 NM, den andre med 260 Nm dreiemomen­t.

 ?? FOTO: MERCEDES-BENZ ?? Her er nye Mercedes A-klasse sedan som er klar for markedet mot slutten av året.
FOTO: MERCEDES-BENZ Her er nye Mercedes A-klasse sedan som er klar for markedet mot slutten av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway