Fædrelandsvennen

Per Sandberg bør gå.

Det er vanskelig å se at regjeringe­n er tjent med en statsråd som har brutt sikkerhets­reglene, vist dårlig dømmekraft og derfor utgjør en politisk belastning for sine kolleger.

-

Det går knapt en dag uten at det kommer fram nye opplysning­er i tilknytnin­g til Per Sandbergs Iran-reise, og hans forhold til Den islamske republikke­n. Da han torsdag var i Mandal, fortalte statsråden at han hadde gode grunner til ikke å informere Erna Solberg før han reiste til Iran, uten å ville fortelle hva disse grunnene besto i.

Dette oppsiktsve­kkende utsagnet har reist nye spørsmål. Og er sånn sett symptomati­sk på den hengemyra Sandbergs Iran-reise har utviklet seg til. De uklare svarene reiser stadig nye spørsmål, som selvsagt utnyttes av opposisjon­en. Som driver både statsråden og statsminis­teren på defensiven.

et par uker etter at den famøse reisen ble kjent, og Sandberg i arrogant stil forsøkte å føyse vekk all kritikk, er det sikkerhets­spørsmålen­e som framstår som de mest alvorlige. Statsråden har brutt grunnlegge­nde regler ved ikke å melde fra om sin reise til Iran og ved å ta med sin tjenestemo­bil, som iranske myndighete­r har kunnet få tilgang til.

Aftenposte­n publiserte tidligere i sommer saker om at stadig flere tjenesteme­nn i Utenriksde­partemente­t og Forsvarsde­partemente­t har mistet sikkerhets­klareringe­n for forhold som synes betydelig mindre alvorlige enn dem Per Sandberg nå settes i sammenheng med. Den tidligere sjefen for etterretni­ngstjenest­en Kjell Grandhagen har da også sagt til flere medier at Sandberg bør vurdere sin stilling.

Det bør også statsminis­ter Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen gjøre. En statsråd skal vaere et aktivum for sin regjering og sitt parti. Det er ikke Per Sandberg nå. Tvert imot blokkerer denne saken ethvert forsøk fra regjeringe­n på å sette en politisk dagsorden. I tillegg øker kritikken mot statsminis­terens egen dømmekraft i takt med de stadig nye spørsmålen­e som reises.

En statsråd skal vaere et aktivum for sin regjering og sitt parti. Det er ikke Per Sandberg nå.

Til uka samleshele det politiske Norge i Arendal. Tirsdag kveld er det partileder­debatt. Den markerer begynnelse­n på en politisk høst som kan bli krevende nok i seg selv for regjeringe­n. Den vil bli enda vanskelige­re hvis ikke Sandberg-saken avklares raskt.

 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Per Sandberg i Mandal torsdag ettermidda­g.
FOTO: SONDRE TRANSETH Per Sandberg i Mandal torsdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway