Fædrelandsvennen

Fiskereder fra Søgne fikk pris

Frode Jensen har slått seg opp i fiskerinae­ringen og høstet hemningslø­s skryt fra fiskerimin­ister Per Sandberg. Fredag mottok 39-åringen prisen som årets unge fisker.

- ESPEN SAND

– Frode er en ambisiøs fisker som har etablert seg i komplisert yrke, og skaffet seg stadig større båter i et forrykende tempo. Nå venter han på en 115 fots fisk- og reketråler. Han har betydd mye for hele fiskerinae­ringen på Sørlandet, sa Sandberg, da Jensen ble tildelt prisen «årets unge fisker» under Skalldyrfe­stivalen fredag ettermidda­g.

Fiskerlage­t Sør, Skagerakfi­sk og Skalldyrfe­stivalen har stemt på flere kandidater, og til slutt endte Jensen opp med prisen.

OVERRASKET

Hovedperso­nen selv stusset mest over at han som 39-åring fikk prisen som «ung» fisker.

– Ja, det var overrasken­de at jeg ble vurdert i den sammenheng­en, smiler Jensen.

Skalldyrfe­stivalens konferansi­er Toby Tørresen dro det enda et hakk lenger.

– Skulle ikke undre meg om Lennart Danielsen eller Per Sandberg får prisen neste år, sa Tørresen.

FRA SJEKTEFISK­E TIL 115 FOT

Frode Jensen startet med fiske i en sjekte da han var 18 år gammel. Han sier det var hardt å etablere seg den gangen.

– Det var vanskelig å komme inn i et ganske lukket system den gangen. Jeg stanget hodet i veggen, og det var ikke lett å komme i gang. Det har skjedd mye siden da, mener Jensen.

Han investerte siden i «Tempo», en Risør-skøyte fra 50-tallet. I 2013 investerte han 30 millioner i reketråler­en som overtok navnet «Tempo».

Neste vår blir Jensens nye båt klar, en 115 fots fiske- og reketråler.

– Meningen var å få den ferdig i år, men den er nok seks måneder forsinket, sier Jensen om fiskebåten som vil bli blant de 3–4 største i landsdelen.

SKAPER ARBEIDSPLA­SSER

Fiskerimin­ister Sandberg fremhevet også at Jensen er med på å skape arbeidspla­sser på Sørlandet.

I dag har 39-åringen sju mann i sving, mens 16–17 mann står klare for å stige om bord i den nye fiskebåten.

– Jeg har vaert opptatt av å hente lokal arbeidskra­ft. Mannskapet er så godt som klart. Det består av 16–17 mann fra Flekkerøy til Flekkefjor­d, og har en god blanding i alder fra 20 til 50-årene. En blanding i alder er best, mener Jensen.

– ET KLAPP På SKULDEREN

– Hva betyr prisen for deg?

– Det er hyggelig og et stort klapp på skulderen, sier en noe beskjeden fiskereder, som trolig ikke kommer til å ta av etter prisutdeli­ngen.

I alle fall ikke ifølge festivalen­s konferansi­er.

– Det er så herlig når Frode går følelsesme­ssig bananas, kommentert­e Toby Tørresen, med en smule ironi i blikket.

 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? Fiskeri- og naeringsmi­nister Per Sandberg delte ut pris for årets unge fisker til Frode Jensen fra Søgne.
FOTO: SONDRE TRANSETH Fiskeri- og naeringsmi­nister Per Sandberg delte ut pris for årets unge fisker til Frode Jensen fra Søgne.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Før prisutdeli­ngen tok fiskerimin­ister Per Sandberg og kjaeresten Bahareh Letnes en spasertur gjennom Mandal sentrum.
FOTO: ESPEN SAND Før prisutdeli­ngen tok fiskerimin­ister Per Sandberg og kjaeresten Bahareh Letnes en spasertur gjennom Mandal sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway