Fædrelandsvennen

Flere barn drept i flyangrep

Det saudileded­e flyangrepe­t mot en skolebuss i Jemen der minst 29 barn ble drept, vekker sterke reaksjoner. Både FN og USA krever gransking.

- NTB

Bussen med barn ble bombet naer Dahyan-markedet i Saada-provinsen torsdag. Den internasjo­nale Røde Kors-komiteen bekrefter at ett av sykehusene de støtter i området, mottok 29 drepte barn, alle under 15 år.

Dette bekreftes av lederen for UNICEFS virksomhet i Midtøsten, Geert Cappelaere, som opplyser at 30 barn også ble såret i flyangrepe­t.

Ifølge en talsmann for helsedepar­tementet i hovedstade­n Sana, som kontroller­es av Houthi-opprørerne, ble minst 50 mennesker drept og 77 såret i flyangrepe­t, men disse tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– LEGITIMT

En talsmann for den saudileded­e koalisjone­n bekrefter at det var deres fly som sto bak, men forsvarer det han kaller «et legitimt militaert angrep».

– Koalisjone­n vil ta i bruk alle midler mot kriminelle og terroriste­rhandlinge­r fra den Iran-støttede Houthi-militsen, som rekruttere­r barn for å bruke dem som redskap på slagmarken og for å dekke over sine terroristh­andlinger, sa Turki al-malki til Saudi Press Agency.

FORDØMMES

Det saudileded­e flyangrepe­t mot en buss med barn fordømmes av hjelpeorga­nisasjoner som Redd Barna.

– Dette er enda et eksempel på de åpenbare overtredel­sene av internasjo­nale humanitaer­e regler, som vi har sett i Jemen de siste årene. Vi har sett alt fra skruppellø­se og uproporsjo­nale angrep på sivilbefol­kningen, til at sivilbefol­kningen nektes humanitaer hjelp og til at utsulting blir brukt som et strategisk virkemidde­l, sier hjelpeorga­nisasjonen­s talskvinne i Jemen, Sylvia Ghaly.

KREVER GRANSKING

FNS generalsek­retaer António Guterres krever umiddelbar og uavhengig gransking, og det samme gjør USA som bistår Saudi-arabias krigføring i Jemen i form av våpenlever­anser, tankfly, etterretni­ngsinforma­sjon og annen operativ støtte.

– Vi ber den saudileded­e koalisjone­n gjennomfør­e en grundig og åpen etterforsk­ning av hendelsen og tar alle troverdige meldinger om sivile tap svaert alvorlig, sier talskvinne­n Heather Nauert.

Houthi-opprørerne­s leder Mohammed Ali al-houthi slutter opp om FNS krav om gransking og lover all nødvendig bistand.

KRIGSFORBR­YTELSER

Over 60.000 mennesker er drept eller såret siden Saudiarabi­a med støtte fra USA gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en regional allianse i mars 2015.

Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch anklager Saudi-arabia for mulige krigsforbr­ytelser i Jemen, og det samme har FNS høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, gjort.

Krigen har hatt katastrofa­le følger og drevet millioner på flukt. 22 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp utenfra, og 8 millioner av dem lever ifølge FN nå på randen av hungersnød.

Halvparten av Jemens skoler og sykehus er bombet i grus, og Saudi-arabia har innført blokade som gjør det svaert vanskelig for omverdenen å komme landets befolkning til unnsetning.

 ?? FOTO:
AP / NTB SCANPIX ?? Mange barn døde og flere ble behandlet på sykehus med alvorlige skader etter et luftangrep i Saada i Jemen torsdag, der blant annet en skolebuss ble truffet. Nå krever FN gransking.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Mange barn døde og flere ble behandlet på sykehus med alvorlige skader etter et luftangrep i Saada i Jemen torsdag, der blant annet en skolebuss ble truffet. Nå krever FN gransking.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway