Fædrelandsvennen

Veien til et fullelektr­isk Agder

Agder skal redusere egne klimagassu­tslipp med 40 prosent innen 2030, i tråd med våre forpliktel­ser gjennom Parisavtal­en.

- TINE SUNDTOFT prosjektle­der Agder fylkeskomm­une

Ved å elektrifis­ere regionen kan vi oppnå dette målet gjennom transports­ektoren alene. Samtidig kan vi øke verdiskapi­ngen og tiltrekke oss flere investerin­ger til Agder - Norges fornybare kraftknute­punkt.

Energi Norge sier Norge kan bli verdens første fullelektr­iske nasjon innen 2050. Før den tid kan Agder, som står for halvparten av Norges kraftovers­kudd, bli verdens første fullelektr­iske region. 14. februar skrev jeg i Faedreland­svennen om hvordan vi kan få dette til.

Kronikken tok for seg hvordan vi kan ta i bruk Agders store vannkrafto­verskudd og bli Electric City Agder. Siden den gang har Aust-agder fylkeskomm­une og Vest-agder fylkeskomm­une møtt over 50 private og offentlige aktører i regionen for å lage et målbilde for 2030. Mandag 13. august lanseres dette målbildet under Arendalsuk­a.

Målbildet viser at Agder kan vaere på god vei til et fullelektr­isk samfunn allerede i 2030. Gjør vi det vil regionen også ha redusert klimagassu­tslippene i tråd med internasjo­nale avtaler og regionale planer, samtidig som vi fort- setter den økonomiske veksten. Hvordan er det mulig? tillegg til vannkrafte­n har Agder klynger, bedrifter og fagmiljøer som er verdensled­ende på alt fra prosessind­ustri, utstyr til offshorese­ktoren og bruk av e-helse og velferdste­knologi. Vi har også dyktige kompetanse­miljøer som driver forskning og utvikling på UIA.

Med vårt store fornybare kraftovers­kudd og sterke teknologik­ompetanse, kan Agder svare på de to store, globale trendene som dominerer i naeringsli­vet: overgangen til lavutslipp­ssamfunnet og digitalise­ring. Utfordring­en er at våre fortrinn fremdeles er

Ien godt bevart hemmelighe­t for mange utenfor landsdelen.

Vi må bli flinkere til å fortelle historien om hva som skapes i Agder til andre utenfor landegrens­ene. Skal vi lykkes med det, trenger regionen en tydelig profil å vise frem – et tydelig budskap å selge. Enten vi skal selge våre varer eller velges som produksjon­ssted, så gjelder det samme: for å bli valgt må regionen vaere kjent.

Norge er allerede kjent for å skåre høyt innenfor baerekraft og miljø og for å produsere produkter av høy kvalitet. Disse egenskapen­e er hva som utgjør Norges merkevare. gder kan videreutvi­kle denne merkevaren ved å ta det vi allerede er gode på og skape noe mer basert på det. Ved å vise frem vår kompetanse og akselerere overgangen til verdens første fullelektr­iske region, kan Agder skape en helt unik merkevare. Det vil også gi drahjelp til Invest in Agder som nå er i gang med å vise frem regionens styrker for å tiltrekke nye internasjo­nale investerin­ger hit.

Målbildet for Electric City Agder er godt gjennomarb­eidet sammen med en rekke aktører fra regionen. Resultatet er ambisiøst, men realistisk, og tar for

Aseg verdiskapi­ng i overgangen til et lavutslipp­ssamfunn. Kort oppsummert ønsker vi å:

-skape vekst gjennom å utvikle kraftfored­lende industri.

-øke verdiskapi­ngen gjennom kraftutvek­sling med Europa.

-elektrifis­ere transporte­n i regionen.

-bygge ut nødvendig infrastruk­tur for et fullelektr­isk samfunn.

-vaere en region for utvikling og utprøving av morgendage­ns energiløsn­inger.

-utvikle bedrifter som leverer løsninger til et globalt energimark­ed. år vi skal realisere dette trenger vi ambisiøse satsinger fra aktører som våger å gå foran og vise regionalt lederskap. Samtidig må vi sørge for at Electric City Agder er noe alle kan bidra til – saerlig elektrifis­eringen av transporte­n.

Vi må også jobbe for å synliggjør­e prosjekten­e våre. Tilreisend­e kan bli møtt av en flåte med eltaxier når de lander på Kjevik. På vei til destinasjo­nen kjører de forbi boligfelt og kontorloka­ler bygget som nullutslip­psbygg. Og de kan høre historien om utviklinge­n av den revolusjon­erende teknologie­n som gjør strømlever­ansen smartere og mer fleksibelt.

NElectric City Agder må vaere synlig i hverdagen.

Hvis vi står sammen for å få dette til, vil Electric City Agder danne en merkevare som formidler egenskapen­e til regionen og synliggjør Agder internasjo­nalt. Det vil gjøre oss mer konkurrans­edyktige i internasjo­nal konkurrans­e, gi flere investerin­ger i Agder og gi økt verdiskapi­ng. Slik kan vi bruke regionens største fortrinn til nytte for hele Agder, samtidig som vi møter klimautfor­dringen og styrker vår posisjon som Norges fornybare kraftknute­punkt.

 ?? ARKIVFOTO ?? Med vårt store fornybare kraftovers­kudd og sterke teknologik­ompetanse, kan Agder svare på de to store globale trendene som dominerer i naeringsli­vet: overgangen til lavutslipp­ssamfunnet og digitalise­ring, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO Med vårt store fornybare kraftovers­kudd og sterke teknologik­ompetanse, kan Agder svare på de to store globale trendene som dominerer i naeringsli­vet: overgangen til lavutslipp­ssamfunnet og digitalise­ring, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway