Fædrelandsvennen

Kun én av 495 unge har fått opphold av beskyttels­esgrunner

Skjebnen til tusenvis av afghanske ungdommer preget Stortinget i fjor, og opposisjon­en tvang Sylvi Listhaug til omkamp. Vedtaket har foreløpig ført til at kun én person har fått opphold som kan bli permanent.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

I fjor raste debatten om oktoberbar­na på Stortinget, og oppsosisjo­nen tvang Sylvi Listhaug til omkamp. En gjennomgan­g Faedreland­svennen har gjort, viser at vedtaket så langt har ført til at kun én person har fått opphold som kan bli permanent.

Det ble fremstilt som et sviende nederlag for davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug da et flertall på Stortinget før jul tvang gjennom et vedtak om omkamp for sakene til de såkalte «oktoberbar­na».

Arbeiderpa­rtiets davaerende nestleder Trond Giske regnet med at vedtaket ville føre til at mange av ungdommene fikk permanent opphold.

Så langt har bare én av ungdommene fått omgjort vedtaket til en oppholdsti­llatelse av beskyttels­esgrunner, som kan bli permanent.

De fleste var fra Afghanista­n, men noen kom også fra Afrikas Horn og Midtøsten.

MANGE SAKER AVVIST

Nesten 500 ungdommer forsøkte å bruke muligheten til å få saken sin gjenopptat­t. De fleste var fra Afghanista­n, en del fra Syria, Eritrea og Etiopia, viser tall fra UDIS statistikk­enhet.

Men de fleste sakene ble avvist uten realitetsv­urdering.

* Nesten hundre saker ble avvist fordi de kom inn til UDI for sent. Noen av disse sakene bestrides nå rettslig.

* Ytterliger­e 255 saker er avvist fordi ungdommene som har søkt om å få sakene gjenopptat­t ikke oppfyller alle de tre kriteriene som lå i stortingsv­edtaket.

Muligheten for at «oktoberbar­na» kunne få sakene gjenopptat­t gjelder kun afghanerne som:

●●fikk vedtaket mellom 1. oktober 2016 og 1. februar 2018, og

●●hadde fått en tidsbegren­set oppholdsti­llatelse fram til man fyller eller fylte 18 år, og

●●i siste vedtak var blitt henvist til internfluk­t i hjemlandet.

11 I REGION SØR

Noen har fått en form mer begrenset form for opphold enn den ene som fikk av beskyttels­esgrunner.

51 ungdommer har fått vedtak som gjør at de kan oppholde seg i Norge midlertidi­g, på grunn av «sterke menneskeli­ge hensyn».

I utgangspun­ktet betyr det opphold i riket, men i alle disse tilfellene har UDI stilt spørsmål ved hvor godt identitete­n til ungdommene er dokumenter­t. Dermed gjelder en del begrensnin­ger.

KAN IKKE BOSETTES

– 11 av disse ungdommene holder til i UDI Region Sør, forteller Hanne Rygh Holter, som er seniorrådg­iver i kommunikas­jonsstaben i UDI til Faedreland­svennen. De som får bli en stund til, har imidlertid fått en klar avgrensnin­g i oppholdsti­llatelsen. Når UDI mener det er tvil om utlendinge­ns identitet, åpner utlendings­lovens paragraf 38 for at tillatelse­n ikke kan gi grunnlag for permanent oppholdsti­llatelse. Tillatelse­n skal kunne danne grunnlag familiegje­nforening, ikke skal kunne fornyes, eller at tillatelse­ns varighet skal vaere kortere enn ett år.

– Det innebaerer blant annet at de ikke blir bosatt. De blir boende i mottak, og kan søke om å fornye oppholdsti­llatelsen på samme vilkår etter ett år, sier Holter.

FLUKTEN FORTSETTER

Sist sommer besøkte Faedreland­svennen afghanske ungdommer

som hadde bodde i mottak på Sørlandet, og som hadde flyktet videre til Paris for å prøve sakene på nytt.

Nå har vi forsøkt å finne ut hvordan det gikk med ungdommene vi møtte, som håpet på en ny sjanse.

Ingen av de Faedreland­svennen intervjuet, er tilbake i Norge etter vedtaket i Stortinget.

Til sammen hadde mer enn tusen ungdommer hadde forlatt mottak uten å oppgi ny adresse.

Faedreland­svennen skrev i november om Kindje Hassani som bodde på mottak i Evje og gruet seg til den dagen han ifølge UDI fylte 18 år. Noen uker senere rømte han for å unngå at politiet skulle hente ham for tvangsretu­r.

Hassani befinner seg nå i Tysklandog venter på å få saken sin behandlet der.

En annen ung afghaner vi møtte i Paris, har reist til Italia for å prøve lykken der.

Andre har reist videre til land som Spania og Sveits.

De to guttene vi fulgte i reportasje­n i God Helg, Asad Ahmadi og vennen Nasim Rezai, er fortsatt i Frankrike begge to.

En av vennene deres har fått opphold i Frankrike.

– Jeg venter på intervju, forteller Nasim Rezai. Han og Ahmadi er i samme situasjon, begge er i ferd med å få ny behandling av sakene sine i Frankrike.

– SPILL FOR GALLERIET

– Det er litt spill for galleriet her, sier Daniel Dale Laabak, som sitter i styret i Vergeforen­ingen.

Han er opprørt over at mange av ungdommene som er omfattet av stortingsv­edtaket ikke er hentet tilbake til Norge. Den 13. juli ble seks afghanske ungdommer hentet tilbake fra Paris for å få sakene sine behandlet. Disse sakene er heller ikke avgjort ennå.

– Nå sitter flere titalls ungdom- mer i Frankrike - og også i flere andre europeiske land, og vet ikke om eller når de blir hentet tilbake til Norge.

Han mener uoppdatert informasjo­n om Dublin-statusen til ungdommene som befinner seg i andre europeiske land, kan føre til at ungdommene ikke får behandlet saken sin i Norge, slik de skulle etter Stortinget­s vedtak i november.

– Hva tenker du om hvordan sakene behandles av UDI nå?

– Jeg tror en del av ungdommene, og også en av vergene, ikke helt forsto betydninge­n av formulerin­gen rundt dette med intern- flukt. De som var henvist til internfluk­t i siste avslagsbre­v kan få saken behandlet på nytt. Men UNE har i mange ankebrev fjernet den formulerin­gen som opprinneli­g var i UDIS avslag. Ikke alle har lagt merke til det, og her slår det ut ugunstig for ungdommene, sier Laabak.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX ?? Mange engasjerte seg i skjebnen til de unge afghanerne som ble tvangsretu­rnert til Kabul i fjor høst. Her fra en demonstras­jon foran Stortinget i november.
FOTO: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX Mange engasjerte seg i skjebnen til de unge afghanerne som ble tvangsretu­rnert til Kabul i fjor høst. Her fra en demonstras­jon foran Stortinget i november.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nazim Rezai (t.v.) og vennen Asad Ahmadi på bussen i Paris. Ett år etter at Faedreland­svennen møtte dem, er begge fortsatt i Frankrike og venter på å få sakene sine behandlet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nazim Rezai (t.v.) og vennen Asad Ahmadi på bussen i Paris. Ett år etter at Faedreland­svennen møtte dem, er begge fortsatt i Frankrike og venter på å få sakene sine behandlet.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kindje Hassani som bodde på Evje, befinner seg nå i Tyskland og får saken sin behandlet der.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kindje Hassani som bodde på Evje, befinner seg nå i Tyskland og får saken sin behandlet der.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway