Fædrelandsvennen

SV bekymret for renteøknin­g

- NTB

Prisen på matvarer og strøm har økt kraftig. Det, kombinert med en varslet renteøknin­g, gjør Sv-leder Audun Lysbakken bekymret for mange barnefamil­ier i høst.

Tolvmånede­rsveksten i konsumpris­indeksen endte på 3 prosent, en oppgang fra 2,6 prosent måneden før, viste tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) fredag. Mat og strøm er av postene som trekker indeksen kraftig opp. Dette, kombinert med Norges Banks varslede renteøknin­g i september, gjør Sv-leder Audun Lysbakken bekymret.

– De som nå etablerer seg med egen bolig og i arbeidsmar­kedet, rammes av flere ting på én gang. Det er blitt avsindig dyrt å skaffe seg egen bolig, men de som klarer det, er veldig sårbare for renteøknin­ger. Faerre får også tryggheten som ligger i en fast jobb. På toppen av dette kommer det ferske varslet om at prisstigni­ngen skyter fart, som igjen øker risikoen for renteøknin­g, sier han til VG.

Lysbakken mener situasjone­n fort kan bli dramatisk og at regjeringe­n må ta grep. Han foreslår å lage en «familiepak­ke» på fem milliarder kroner til økt barnetrygd, skattelett­e og lavere makspris i barnehagen.

Leder i Stortinget­s finanskomi­té, Henrik Asheim (H), mener en renteøknin­g kan bli en utfordring for noen, men mener regjeringe­n har tatt høyde for dette ved å stille strenge krav til bankene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway