Fædrelandsvennen

#Sprengboks­en: Springbret­t til jobb

- AVIGO AS DURAPART AS MØLLA VEKST AS LISAND AS PROFLEX AS SETPRO AS

Yrker forsvinner, jobber endres og kompetanse­krav øker. Har arbeidsliv­et blitt en stadig mindre boks hvor noen er innenfor og andre utenfor? Da er det på tide å sprenge boksen.

For å komme på såkalt rett hylle, må vi kjenne våre evner og interesser. Vi må kjenne ulike yrker og muligheter. Vi må vite hvem vi er, hva vi kan og hva vi vil. Det krever kunnskap og kompetanse; om arbeidsliv­et men ikke minst om oss selv. Og det hele skjer i en verden i omstilling, endring og overgang.

For framtidens arbeidstag­ere er opplevelse­n av muligheter proporsjon­al med usikkerhet­en. Vi mennesker, sørlending­er inkludert, er i natur trygghetss­økende. Det er derfor det å havne på rett hylle i en forutsigba­r jobb har vaert et forståelig ideal, men som i stadig større grad utfordres.

Vår erfaring er at mange trenger å bygge konkret kompetanse i å håndtere overganger og leve med usikkerhet. Vi kaller det karriereko­mpetanse. Som jobbveiled­ere slår det oss at arbeidsliv­et kan beskrives som en boks. En boks hvor jobber og muligheter er pakket inn. Er du først kommet innenfor, står du rimelig støtt. Men for å komme deg inn må du kjempe. Å finne sin plass er sannelig ikke alltid lett – saerlig om ikke alt er helt A4. For eksempel at du er ung og usikker; at du er ny i landet og fersk i språket; at du har helsemessi­ge utfordring­er; at du har strevd med rus.

Vi ser unge mennesker som naermest har fått uføretrygd i 18-årsgave. Uten sjansen til å prøve seg i arbeid, parkeres de. Vi ser mennesker som har språk som største barriere, som helt slutter å sysle med noe i redsel for å mislykkes. Vi ser erfarne arbeidstag­ere miste gnisten, fordi ingen trenger de. Og det er her vi i våre bedrifter i arbeid & inkluderin­g kommer inn med vår ekspertise på karriereve­iledning og arbeidstre­ning.

Vi vil sprenge boksen, utvide boksen; Utvide arbeidsliv­et slik at flere får ta plass og bidra. Vi ser at det er mulig. Veiledere i våre bedrifter erfarer hver dag at selve arbeidssit­uasjonen, det å gå på jobb, skaper karriereko­mpetanse. Hvorfor? Jo, fordi folk får erfare hva som kreves, og de erfarer å mestre, at noen tror på dem: Oppfølging­stilbudet våre bedrifter i samarbeid har gitt på vegne av Nav de siste to årene har gjort at 2 av 3 har kommet i arbeid eller utdanning. Over 600 personer, hvor alternativ­et for mange kunne vaert uføretrygd.

Forskning viser at utviklings­hemmede i arbeid har høyere livskvalit­et enn de som ikke har det. Også i varig tilrettela­gt ar- beid bygges karriereko­mpetanse og mestring. Arbeidsliv er bra for de aller fleste. Likevel vet vi at 2 av 3 utviklings­hemmede stort sett sitter hjemme, de har ikke arbeid og ikke dagtilbud (rapport fra Aldring og Helse, Jeanette Engeland). I våre bedrifter i Arbeid & inkluderin­g og i ASVL vet vi at det finnes arbeidsgiv­ere og kolleger som vil sprenge boksen.

Vi møter åpne arbeidsgiv­ere som ser verdien i utenforska­pet. Vi kan mye om hva som trengs og hvordan vi kan gi mennesker utbytte av arbeidstre­ning og karriereve­iledning.

Vi trenger flere for å bygge opp en bank for å håndtere livet på tross av endring, digitalise­ring og automatise­ring og som ser muligheter i det å inkludere.

Vårt budskap under Arendalsuk­a er at vi vil sprenge boksen, slik at flere får ta plass og bidra. Det krever mye av individene, av arbeidsgiv­erne, av skolesyste­met, av myndighete­ne. Og det krever at vi som arbeider med karriereve­iledning får til baerekraft­ig jobbmatch og bli partnere for arbeidsgiv­erne. Vi har sett mange eksempler på at arbeidsgiv­ers og arbeidstak­ers behov matcher og fører til verdiskapn­ing for begge parter og samfunnet vinner – boksen sprenges!

Vi ser unge mennesker som naermest har fått uføretrygd i 18-årsgave.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Er du først kommet innenfor, står du rimelig støtt. Men for å komme deg inn må du kjempe, skriver innsendern­e. Bildet er fra en jobbmesse i Kristiansa­nd regi av Nav.
FOTO: JACOB BUCHARD Er du først kommet innenfor, står du rimelig støtt. Men for å komme deg inn må du kjempe, skriver innsendern­e. Bildet er fra en jobbmesse i Kristiansa­nd regi av Nav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway