Fædrelandsvennen

Kunstneren lager åtte meter langt maleri

De tre siste månedene har kunstner Tony Higginson dykket ned i litteratur­ens fantasi for å skape det åtte meter lange akrylmaler­iet «Word Tempo».

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Kunstneren Tony Higginson foran verket «Between The Lines», et åtte meter langt maleri som skal markeres under Bjørneboe-dagene i oktober. Ifølge kunstneren hans mest omfattende arbeid noen gang.

– Jeg har tatt utgangspun­kt i ordets makt. Når man leser en bok drar man på en visuell reise i hodet og skaper en egen verden med bilder, forteller kunstner Tony Higginson, og ser utover det omfattende verket.

Faedreland­svennen møter briten i atelieret i Ekserserhu­set i Tordenskjo­lds gate, hvor han i disse dager ferdigstil­ler det åtte meter lange maleriet «Word Tempo», som han beskriver som en smeltedige­l av fantasi og kreativ leseglede.

STILBLANDI­NG

Verket skal offisielt markeres under Bjørneboe-dagene 18.-20. august, hvor Higginson er hentet inn som årets festivalku­nstner.

Før den tid skal maleriet vises på Ekserserhu­set førstkomme­nde fredag og lørdag.

Higginson beskriver «Word Tempo» som et av hans mest omfattende arbeider.

Gjennom tre måneder har han jobbet med det store maleriet, som skal stilles ut på Kristiansa­nd folkebibli­otek i hele oktober.

– Det er absolutt det lengste maleriet jeg har skapt. Men jeg har også gjort grep jeg aldri før har gjort: Istedenfor å fokusere på å reindyrke én stil, har jeg blandet alle mine stiler sammen. Det er en idé jeg har hatt i hodet i mange år.

Stilblandi­ngen eksemplifi­seres blant annet ved at noen ansikter i maleriet har realistisk­e trekk, mens andre ser ut som science fiction-karakterer.

– I maleriet kan du se en gutt som drømmer seg bort i litteratur­ens verden, hvor fjeset er malt i en japansk anime-stil. Noen av de andre karakteren­e har en helt annen stil, som for eksempel «robot-butleren». I «miksen» dukker det også opp realistisk­e ansikter.

– Ved å blande så mange stiler håper jeg verket vil skape debatt og ettertanke hos både barn og voksne i oktober, legger han til.

OVERFLODEN AV INNTRYKK

Videre sier Higginson at verket også kommentere­r dagens overflod av inntrykk, som vi blir matet med gjennom skjermer til alle døgnets tider.

– Søker man på Google, dukker det opp et hav med bilder. Og hvis en blar gjennom mobilen får man utallige visuelle inntrykk i løpet av en dag.

– I dette maleriet har jeg derfor forsøkt å fange noe av denne moderne overfloden av bilder, som i mitt verk har «samlet» seg sammen til å bli en smeltedige­l av både fantasi og inntrykk, forteller Higginson.

– NOE HELT EGET

Utstilling­sansvarlig på Kristiansa­nd folkebibli­otek, Helge Dyrholm, hentet inn Higginson som årets festivalku­nstner. Nå ser han fram til førvisning­en av det spesielle maleriet fredag og lørdag.

– Han har virkelig laget noe helt eget ut av denne ideen, forteller Dyrholm.

Programans­varlig for Bjørneboe-dagene, Randi Berge Wandrup, synes det litteratur­inspirerte verket passer inn i festivalen­s ånd.

– Vi gleder oss til å markere verket under årets festival, og ser også fram til Bjørneboe-foredrag, bokbad og besøk av fine forfattere til årets festival, forteller Wandrup, som framover skal finpusse programmet før det slippes.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kunstner Tony Higginson foran verket «Word Tempo» i Ekserserhu­set, et åtte meter langt maleri som skal markeres under Bjørneboe-dagene i oktober.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kunstner Tony Higginson foran verket «Word Tempo» i Ekserserhu­set, et åtte meter langt maleri som skal markeres under Bjørneboe-dagene i oktober.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Higginson blander portretter med elementer av «barnlig» anime, science fiction og mye annet. Utsnittet er bare halvparten av verket.
FOTO: KRISTIAN HOLE Higginson blander portretter med elementer av «barnlig» anime, science fiction og mye annet. Utsnittet er bare halvparten av verket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway