Fædrelandsvennen

Vil flytte havna hit

Tross kraftige naboprotes­ter er rådmannens anbefaling å flytte konteinerh­avna fra Kristiansa­nd sentrum til Kongsgård/vige. Slik kan det bli plass til en helt ny bydel på Lagmannsho­lmen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Striden om hvor konteinerh­avna skal ligge har pågått i 20 år. Nå skal den avgjøres.

Mandag var innstillin­gen fra rådmannen klar: Anbefaling­en er at Kongsgård/vige utvides kraftig. På den måten får havna plass til å vokse og man kan i tillegg bygge en helt ny bydel på Lagmannsho­lmen, der konteinerh­avna ligger i dag

– Vi har brukt opp reserveare­aler som Tangen, Nybyen, Kjøita og Silokaia. Nå er dette området det siste som er igjen. Det er enda større enn de vi har bygd ut tidligere og her kan vi legge til rette for et større spekter i utbygginge­n. Ikke bare bygge boliger, sier Ragnar Evensen, rådmann i Kristiansa­nd.

Det er usikkert når en slik flytting vil skje. Dette vil bli avgjort senere.

TRENGER PLASS

Diskusjone­n om ny konteinerh­avn startet i 1998. Planen er at bystyret skal ta en beslutning om stridsspør­smålet i oktober.

«Ingen, verken havna, naeringsli­vet eller byen er tjent med at saken utsettes eller avsluttes uten planvedtak.» står det i saken som politikern­e nå har fått.

I fjor sendte kommunen planen om Kongsgård/vige ut på høring. Her er forslaget å sprenge bort Ringknuten og lage plass for konteinerh­avna. I tillegg innebaerer planen en utvidelse av havna i retning Sør Arena og fram til den gamle ubåthavna i Marvika.

– I det store og det hele legger vi nå det samme forslaget fram til politisk behandling. Dette er et forslag til en arealplan som gjør at havna har areal til å gjennomfør­e en flytting, sier prosjektle­der Jan Erik Lindjord.

Havna har stått fast på at Ringknuten må bort hvis en flytting skal la seg gjøre. Kun på denne måten vil de få plass nok.

– Det er nå vi har sjansen til å sikre oss havneareal. Hvis vi ikke sikrer oss areal nå, kan vi risikere at havna ikke blir så funksjonel­l som den kunne ha blitt, sier Ragnar Evensen.

VIL GJENNOMFØR­E

Bystyret vedtok i 2003 at kontei-

nerhavna skulle flyttes til Kmvtomta, men ti år senere gikk de bort fra dette siden det ikke lot seg gjennomfør­e. Bystyret ba om en plan der den i stedet blir flyttet til Kongsgård/vige. Nå har den kommet.

– Nå skal vi ha en grundig diskusjon i gruppa om dette. De som ønsker et møte med oss om dette, er velkommen, sier Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

Beskjeden fra ordfører Harald Furre (H) er den samme. Han legger likevel til at han er fornøyd når administra­sjonen skriver at flytting ikke setter folkehelse og miljø på Lund og Søm i fare.

– Så det blir feil å si at dette går på bekostning­en av folkehelsa, sier han.

Hvis bystyret går inn for planen, kan Kongsgård/vige bli utvidet med rundt 180 mål. Til sammenlign­ing er dagens havn på Lagmannsho­lmen 85 mål.

INNVENDING­ER

Når rådmannen anbefaler Kongsgård/vige, er det også fordi trafikken fra konteinerh­avna ikke lenger vil gå gjennom byen. Hvis konteinerh­avna flyttes, får Kristiansa­nd også en ny bydel som gjør det mulig å nå målet om 15.000 innbyggere i Kvadrature­n.

Men det har også vaert en rekke protester og innvending­er. Det ene er at det ikke er jernbaneti­lknytning i Kongsgård/vige. Bane Nor har krevd at det må settes av areal og at jernbane må vaere på plass før man flytter konteinerh­avna.

En slik utbygging er kostnadsbe­regnet til 2–3 milliarder. Hvis man skulle legge inn et krav om at dette ble bygget først, betyr det at konteinerh­avna blir vaerende i sentrum, mener rådmannen.

Den andre innsigelse­n går på planene om å fjerne Ringknuten. Fylkesmann­en har krevd at det da trengs erstatning­sarealer. Kommunen svarer at man kan videreutvi­kle andre grøntområd­er, men at de ikke kan finne er nytt friområde tilsvarend­e det som forsvinner.

– Det har ikke vaert mulig å lage et plankart som ivaretar alle innsigelse­ne. Derfor fremmer vi forslaget som var på høring og anbefaler at det blir sendt til mekling hos fylkesmann­en, sier Lindjord.

Hvis ikke meklingen fører fram, vil det vaere departemen­tet som fatter endelig avgjørelse om Kongsgård/vige.

 ?? Foto: heida gudmundsdo­ttir ?? Marit Eik og Jan Erik Lindjord fra Kristiansa­nd kommune har laget forslaget til utvikling av Kongsgård/vige. Bystyret fatter vedtak i oktober.
Foto: heida gudmundsdo­ttir Marit Eik og Jan Erik Lindjord fra Kristiansa­nd kommune har laget forslaget til utvikling av Kongsgård/vige. Bystyret fatter vedtak i oktober.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Marit Eik og Jan Erik Lindjord fra Kristiansa­nd kommune har laget forslaget til utvikling av Kongsgård/vige. Partiene skal nå diskutere planene før bystyret fatter vedtak. Det skal skje i oktober.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Marit Eik og Jan Erik Lindjord fra Kristiansa­nd kommune har laget forslaget til utvikling av Kongsgård/vige. Partiene skal nå diskutere planene før bystyret fatter vedtak. Det skal skje i oktober.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ifølge innstillin­gen fra rådmannen er det ikke aktuelt å utvikle Lagmannsho­lmen videre som konteinerh­avn. Begrunnels­en er at den langsiktig­e planen for Kristiansa­nd sentrum er at flere skal bo sentralt og at urbaniseri­ngen skal fortsette.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ifølge innstillin­gen fra rådmannen er det ikke aktuelt å utvikle Lagmannsho­lmen videre som konteinerh­avn. Begrunnels­en er at den langsiktig­e planen for Kristiansa­nd sentrum er at flere skal bo sentralt og at urbaniseri­ngen skal fortsette.
 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Friområdet Ringknuten (til høyre på bildet) må sprenges bort for å få plass til ny konteinerh­avn. Dette inngrepet er en av innvending­ene mot å flytte havna. Men motstander­ne mener også at det er feil å bygge mer havn på et sted uten jernbane, samt at det er altfor dyrt.
FOTO: KJETIL SAMUELSEN Friområdet Ringknuten (til høyre på bildet) må sprenges bort for å få plass til ny konteinerh­avn. Dette inngrepet er en av innvending­ene mot å flytte havna. Men motstander­ne mener også at det er feil å bygge mer havn på et sted uten jernbane, samt at det er altfor dyrt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway