Fædrelandsvennen

Kaoset rundt Per Sandberg ble til slutt så omfattende at han umulig kunne fortsette.

Vidar Udjus, politisk redaktør

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Ellevilt blir nesten ikke dekkende for alt som er virvlet opp i kjølvannet av Per Sandbergs reise til Iran. Hvis du har slitt med å følge med i svingene, er altså dette hovedingre­diensene:

●●Han reiste uten å varsle statsminis­terens kontor, han tok med seg jobbtelefo­nen – også det i strid med reglene – og den samme telefonen hadde han tidligere tatt med seg til Kina. I tillegg kom det i løpet av helga fram private forhold på grensen til det pinlige, men like fullt alvorlige. Blant annet fortalte hans datter til TV 2 at Sandberg unnlot å informere Erna Solberg av frykt for at hans fraseparer­te kone, som altså er statssekre­taer, skulle få rede på reiseplane­ne. Samme fraseparer­te ektefelle sendte allerede i mai ifølge Adresseavi­sen et varsel om at «fremmede makter» hadde flyttet inn til statsråden.

●●Tidligere har vi bare sett noe liknende på film. Ikke i norsk, politisk virkelighe­t. Som vi alltid har trodd har vaert nokså kjedelig. Men det skal i alle fall ingen beskylde Per Sandberg for å vaere.

●●Sandberg har alltid vaert en fargeklatt. Provoseren­de. Satt saker på spissen. Og inntatt offerrolle­n når kritikken har blitt for hard.

●●Nå er han borte fra regjeringe­n. Tidligere har Per Willy Amundsen og Sylvi Listhaug gått samme veien. Alle tre populister, eller rabulister. Tilbake sitter en gjeng dyktige, men politisk striglede, Frp-statsråder. Flinke, men kjedeliger­e. Så også Sandbergs etterfølge­r, Harald Tom Nesvik.

●●Sandberg trekker seg altså også som første nestleder i partiet. Det åpner opp debatten om framtidens Frp. Siv Jensen har styrt partiet i 12 år. Den andre nestledere­n, Ketil Solvik-olsen, tilhører heller ikke partiets framtid; han sitter ikke på Stortinget.

●●Det gjør derimot Sylvi Listhaug. Populisten­e, eller rabulisten­e, med Carl I. Hagen i spissen, var da også snare med å lansere hennes kandidatur som Sandbergs etterfølge­r. Men Listhaug er ikke uomstridt i eget parti. Liberale Frp-ere kan styre sin begeistrin­g for Listhaugs kristenkon­servative profil med sterkt fokus på innvandrin­g. Disse liberale kreftene ønsker en bredere presentasj­on av Frp.

●●Mange peker på landbruksm­inister Jon Georg «Goggen» Dale som Listhaugs liberale konkurrent. Men han har en stor ulempe. Når partiet nå skal konstituer­e en midlertidi­g nestleder, er kravet at vedkommend­e sitter i dagens sentralsty­re. Det gjør ikke «Goggen». Og den som konstituer­es, vil ha en stor fordel når landsmøtet til våren skal velge Sandbergs etterfølge­r. Det skal noe til å kaste en som allerede sitter i posten.

●●Sylvi Listhaug sitter i sentralsty­ret. Men det gjør også andre, dyktige politikere som står for en annen profil enn henne. Både parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi og tidligere leder av kommunalko­miteen, Helge André Njåstad, kan gjøre Listhaug rangen stridig som Sandbergs etterfølge­r.

●●Fremskritt­spartiet er vel verdt å følge tett, også etter Per Sandbergs exit.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Per Sandberg sammen med Erna Solberg under pressekonf­eransen i statsminis­terboligen i går ettermidda­g.
FOTO: NTB SCANPIX Per Sandberg sammen med Erna Solberg under pressekonf­eransen i statsminis­terboligen i går ettermidda­g.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway