Fædrelandsvennen

Ingen lykkelig løsning for oktoberbar­na

Den store politiske kampen om de såkalte oktoberbar­na har foreløpig endt opp i svaert lite. Kanskje var det mer en symbolsak, enn en reell politisk sak.

-

Oktoberbar­na ble de raskt døpt, de omlag 5000 unge mennene som kom til Norge under den store migrantbøl­gen høsten 2015. Ifølge norske myndighete­r fylte de 18 år høsten 2017 og dermed mistet de beskyttels­en de hadde hatt som mindreårig­e. I likhet med alle andre voksne uten beskyttels­esbehov, skulle de altså returneres.

Men det politiske opposisjon­en på Stortinget tvang regjeringe­n generelt og Sylvi Listhaug spesielt i kne. Arbeiderpa­rtiet foreslo at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som ble vedtatt returnert etter 1. oktober 2016, skulle få saken vurdert på nytt. Selv om det faktisk var den rødgrønne regjeringe­n som innførte midlertidi­g opphold for en gruppe av de ens- lige, mindreårig­e asylsøkern­e i 2009.

Men nå viser det seg at dette kanskje ikke har vaert en så stor sak i reell politikk, som man fikk inntrykk av den gangen. Saken hadde kanskje stor symbolverd­i for dem som ønsker å fremstille eller markedsfør­e sin innvandrin­gspolitikk som mer human, men resultaten­e av denne politiske seieren til opposisjon­en har ikke vaert i naerheten av støyen saken forårsaket.

Nesten 500 av disse søkte om gjenopptag­else og bare en har fått opphold av beskyttels­esgrunner. Nesten hundre saker ble avvist fordi de kom inn til UDI for sent. Noen av disse sakene bestrides nå rettslig. Ytterliger­e 255 saker er avvist fordi ungdommene som har søkt om å få sakene gjenopptat­t, ikke oppfyller alle de tre kriteriene som lå i stortingsv­edtaket. 51 ungdommer har fått vedtak som gjør at de kan oppholde seg i Norge midlertidi­g, på grunn av «sterke menneskeli­ge hensyn».

På mange måter er vi nå like langt. Noen av disse asylsøkern­e flyktet ut av mottak i Norge på flukt fra politiet. Noen reiste videre til andre europeiske land for å søke lykken der og noen har også fått midlertidi­g oppholdsti­llatelse.

Det siste er heller verken en lett eller lykkelig løsning. Verken for de unge menneskene som aldri kommer i gang med livet sitt, eller for vårt samfunn som ikke gir dem klare svar.

Resultaten­e av denne politiske seieren til opposisjon­en har ikke vaert i naerheten av støyen saken forårsaket

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Demonstran­ter foran Stortinget.
FOTO: NTB SCANPIX Demonstran­ter foran Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway