Fædrelandsvennen

Mener Sandberg ble for blindet

– Jeg tror vanskeligh­etene Per Sandberg har hatt på privat front har gjort at han har sett seg blind på utfordring­er han burde ha vaert klar over.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) til Faedreland­svennen etter at det mandag ble klart at Sandberg trekker seg både som fiskerimin­ister og 1. nestleder i Frp.

– Jeg tror ikke han med viten og vilje har utsatt seg selv og landet for sikkerhets­risiko. Mye tyder på at en vanskelig livssituas­jon har påvirket vurderinge­ne han har gjort, forsetter hun.

– Det er ikke noe vondt i Per Sandberg, og det er ingen tvil om at han står for Frps politikk, og at han både ønsker å bekjempe radikal islam og prestestyr­et i Iran, understrek­er Aust-agder-representa­nten.

– BURDE VAERT TYDELIGERE

– Men han har jo tråkket midt opp i det som er Frps kjernesake­r med en mildt sagt uvanlig oppførsel?

– Han burde vaert tydeligere i første runde da han kom tilbake fra Iran, men jeg mener han i ettertid har oppklart at han står for akkurat den samme politikken han har gjort hele tiden, svarer hun.

Det dukker stadig opp nye momenter knyttet til Per Sandbergs befatning med Iran, og mandag rapportert­e Filter Nyheter at han i oktober 2017 skal ha brukt naerings- og fiskeridep­artementet­s lokaler da han i egenskap av 1. nestleder i Frp holdt møte om oppstart av en norsk- iransk venneforen­ing. Også Bahareh Letnes skal ha deltatt der.

– MANGE DIMENSJONE­R

Til det sier Bruun-gundersen:

– Denne saken har så mange elementer og dimensjone­r at det er umulig å forholde seg til alle sammen. Dette er noe Siv Jensen og partiledel­sen er nødt til å følge opp.

At Per Sandberg valgte å trekke seg som statsråd synes hun er fornuftig:

– Det var en klok avgjørelse sett i lys av hvordan denne saken har utviklet seg. Den er svaert krevende for mange parter, understrek­er hun.

– VANSKELIG AVGJØRELSE

At han også trekker seg som nestleder, synes hun er trist:

– Det er leit, for han har vaert med å bygge opp Frp over mange år. Han har gjort en utrolig god jobb både som stortingsr­epresentan­t og fiskerimin­ister. Det er rart at en høyt profilert og anerkjent kollega velger å trekke seg, og det må ha vaert en vanskelig avgjørelse.

– Hvem mener du bør ta over som nestleder?

– Jeg tror det er veldig uklokt å ytre noe om det nå. Nå skal partiet gjøre en grundig vurdering. Vi har mange gode kandidater med litt ulike profiler. I første omgang skal sentralsty­ret konstituer­e en nestleder, og så blir det opp til landsmøtet å velge en ny til våren.

GRASROT-APPELL

– To Frp-statsråder som appellerer til grasrota i Frp har gått av i løpet av et halvt år. Hva tror du det betyr at både Sylvi Listhaug og Per Sandberg nå er ute?

– Sylvi Listhaug fortsetter på Stortinget og gjør en kjempevikt­ig jobb der. Jeg er dessuten uenig i vurderinge­n av hvem som appellerer til grasrota. Det er politikken vår som appellerer til grasrota, og vi har mange flinke politikere som fronter ulike fagområder. Nå har jeg stått på Frps stand under Arendalsuk­a i dag, og den politikere­n flest har spurt etter i dag er Ketil Solvik-olsen, sier Bruun-gundersen.

– Dere har sunket ned til 10– 12 prosent på meningsmål­ingene. Er du redd Sandberg-saken kan ha skadet partiet?

– Store hendelser har gjerne en korttidsef­fekt, for ingen velgere liker bråk og støy. Når vi har lagt dette bak oss, tror jeg fortsatt det vil vaere et flertall som ønsker at vi skal ha stor påvirkning på norsk politikk. Det har den siste tiden vaert altfor stort fokus på enkeltpers­oner og enkeltsake­r. Nå må vi synliggjør­e politikken, sier Åshild Bruun-gundersen.

Per Sandberg har vaert Frps nestleder siden 2006, samme år som Siv Jensen ble valgt til partileder. Han var stortingsr­epresentan­t fra 1997 til 2017 og har ledet både Stortinget­s justiskomi­té og transportk­omité.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway