Fædrelandsvennen

Grøvan ikke fornøyd – krever flere svar

- TONE SANDBERG

– Det er fortsatt mange spørsmål som ikke er besvart, og jeg ser for meg at det nå kan bli en oppfølging i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Det sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) til Faedreland­svennen etter fiskerimin­ister Per Sandbergs avgang.

– Selv om Sandberg nå har trukket seg må vi få alle kort på bordet. Vi trenger en fullstendi­g gjennomgan­g for å kunne vurdere om han har satt rikets sikkerhet i fare, understrek­er han.

– Hvis ikke Erna Solberg kommer med en ytterliger­e redegjørel­se ut over det som ble gjort på mandag, er det behov for å stille flere spørsmål. De vil jeg begynne å jobbe med denne uken, sier Grøvan som selv er medlem av kontrollog konstitusj­onskomitee­n.

– IKKE EN ISOLERT SAK

Mandag fikk opposisjon­spolitiker­ne svar på tre spørsmål knyttet til statsråder­s mobilbruk i utlandet og sikkerhets­risikoen knyttet til Per Sandbergs Kinaog Iran-reiser. Der ble det klart at Sandberg ikke har fulgt mobilregle­ne. – Jeg reagerer på at det er justismini­ster Tor Mikkel Wara og Per Sandberg selv som har svart på disse spørsmålen­e og ikke statsminis­teren, sier Grøvan.

– Jeg forstår det slik at PST er i gang med vurderinge­n av andre reiser Per Sandberg har gjort, og det er viktig at vi nå får et helhetsbil­de slik at dette ikke bare blir en isolert sak omkring Iranreisen, sier han.

– Det er også viktig å få svar på spørsmål om Sandbergs deltakelse i feiringen av innføringe­n av prestestyr­et i Iran nå i vinter, understrek­er Grøvan.

Sandberg-saken startet i slutten av juli da det ble kjent at Per Sandberg (58) hadde reist på ferie til Iran med sin norsk-iranske kjaereste Bahareh Letnes (28) uten å varsle verken departemen­tet eller statsminis­terens kontor. I tillegg tok han med sin jobbtelefo­n. Det samme gjorde han på en reise til Kina i slutten av mai.

STADIG NYE DETALJER

Siden har saken eskalert med stadig nye detaljer, og den nådde et foreløpig klimaks da Sandbergs datter fra første ekteskap i et intervju med TV 2 i helgen opplyste at grunnen til at fiskerimin­isteren reiste til Iran uten å informere statsminis­teren, var frykt for at hans fraseparer­te kone, Line Miriam Sandberg, skulle få kjennskap til turen.

Hun er statssekre­taer i helseog omsorgsdep­artementet, og de tidligere ektefellen­e har nå gjensidig saksøkt hverandre.

Grøvan sier dette om forklaring­en til Sandbergs datter:

– Å blande inn en vanskelig familiesit­uasjon som en del av en sikkerhets­vurdering viser en fullstendi­g mangel på dømmekraft.

 ??  ?? Hans Fredrik Grøvan (KRF).
Hans Fredrik Grøvan (KRF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway