Fædrelandsvennen

– Dette er ikke bra nok

– Dette er ikke bra nok. Vi må vurdere å løfte saken politisk igjen, sier Geir Jørgen Bekkevold i KRF om behandling­en av «oktoberbar­na».

-

– Det at hundre ungdommer som søkte etter fristen ikke får behandlet sakene, det reagerer vi veldig på, sier Geir Jørgen Bekkevold i KRF.

Faedreland­svennen skrev mandag om hvordan det har gått med de fem hundre enslige mindreårig­e asylsøkern­e som søkte om å få sakene gjenopptat­t etter stortingsf­orliket om «oktoberbar­na».

Alle de politiske partiene utenom Høyre og Frp samlet seg i november i fjor om et forlik som tvang gjennom en ny behandling av sakene til de ungdommene som oppfylte tre kriterier som ble satt.

Foreløpig har kun én fått opphold av beskyttels­esgrunner, som kan gi permanent opphold. 51 hadde fått en midlertidi­g oppholdsti­llatelse som ikke åpner for bosetting.

255 var avvist fordi de ikke oppfylte alle kriteriene som var satt, og nesten 100 var avvist fordi de ikke rakk fristen UDI satte for å sende søknadene.

PSYKISK BELASTNING

– Vi i KRF er også bekymret for at det legges opp til utstrakt bruk av begrenset opphold. Vi vet at når oppholdet er begrenset og man ikke bosettes, så kan dette både hemme integrerin­gen og vaere en psykisk belastning for ungdommene. Dette reagerer vi på, sier Bekkevold.

Han etterlyser om det kan vaere gode grunner til at ikke alle rakk den nye søknadsfri­sten som ble satt, og muligens kan ha et beskyttels­esbehov likevel.

– Dette er ikke bra nok. Vi må vurdere å løfte saken politisk igjen, sier han.

AP: – IKKE Så OVERRASKET

– Jeg er ikke så overrasket over dette, sier Arbeiderpa­rtiets Kari Henriksen.

– Når vi tok opp denne saken, var det i første rekke for å se på dette med sårbarhets­kriteriet og internfluk­t vi ville ha fokus på. Vi erkjente nok at det ikke var veldig stort antall som ville få permanent opphold som følge av vedtaket. Men noen har fått beskyttels­e fordi sårbarhets­kriteriet vektlegges mer, sier hun.

Så langt, ifølge UDIS tall, har altså én person fått en treårig oppholdsti­llatelse som kan danne grunnlag for permanent opphold i Norge. 51 av ungdommene har fått en midlertidi­g oppholdsti­llatelse i ett år på grunn av sterke menneskeli­ge hensyn, men denne kan ikke gi permanent opphold eller bosetting.

SV: – «OVERSOLGT»

Også SV var en del av flertallet som vedtok den nye muligheten for «oktoberbar­na» i fjor. Men Karin Andersen i SV mener det er mindre grunn til å vaere overrasket over utfallet.

– Jeg sa da som nå at det som ble vedtatt var for vagt og for lite, og jeg mener AP oversolgte saken og at Listhaug overdramat­iserte virkningen, sier hun til Faedreland­svennen.

Spesielt formulerin­gen rundt internfluk­t i det siste brevet fra norske myndighete­r, ønsket SV å endre. SV ville at alle vedtak hvor det er henvist til internfluk­t skal tas opp igjen etter de nye reglene. Mange av sakene som er avvist

«Oktoberbar­na»

«Oktoberbar­na» oppstod som begrep etter at om lag 5000 ungdommer kom til Norge som enslige mindreårig­e asylsøkere i 2015. De fikk midlertidi­g opphold fram til fylte 18 år.

Da mange av dem som var 16 da de kom ble anslått å fylle 18 utover høsten 2017, ble begrepet «oktoberbar­na» brukt om en stor gruppe unge afghanere som ventet tvangsutse­ndelse til Kabul i oktober 2017.

Mange enslige mindreårig­e forlot norske mottak på flukt fra politiet. Noen reiste videre til andre europeiske land, og andre ble papirløse flyktninge­r i Norge.

Før jul vedtok Stortinget ny behandling av sakene etter visse kriterier. Status i august 2018 er at nesten 500 av ungdommene søkte, men kun 140 får behandlet sakene sine på nytt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Geir Jørgen Bekkevold og KRF reagerer på utstrakt bruk av begrenset opphold,og mener dette kan hemme integrerin­gen og bli en psykisk belastning for ungdommene.
FOTO: NTB SCANPIX Geir Jørgen Bekkevold og KRF reagerer på utstrakt bruk av begrenset opphold,og mener dette kan hemme integrerin­gen og bli en psykisk belastning for ungdommene.
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen 13. august 2018.
FOTO: FAKSIMILE Faedreland­svennen 13. august 2018.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Karin Andersen, stortingsr­epresentan­t for SV
FOTO: NTB SCANPIX Karin Andersen, stortingsr­epresentan­t for SV
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiet
FOTO: NTB SCANPIX Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway