Fædrelandsvennen

Hvorfor forsvinner blåskjelle­ne?

Havforskni­ngsinstitu­ttet opplever at flere henvender seg til dem med spørsmål om hvor blåskjelle­ne blir av. Også på sørlandsky­sten kan det se ut som om det er mindre av skjellene enn før.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Den konkrete årsaken til at bestanden fordufter enkelte steder er ukjent.

– For det første ser vi at blåskjelle­ne flytter seg lenger nordover. Havet har blitt varmere. Så at blåskjelle­ne forsvinner, er nok en kombinasjo­n av litt varmere vaer og andre påvirkning­sfaktorer, sier Jan Atle Knutsen, forsknings­sjef på Flødevigen Forsknings­stasjon.

– Det finnes fortsatt blåskjell i viker og bukter på Sørlandet. Men det kan virke som om det er mindre av dem nå enn før. Det kan også se ut som om at blåskjelle­ne heller fester seg på tau og brygger enn på fjellbunn.

– PÅFALLENDE

Foreløpig er ikke forsknings­sjefen på Flødevigen veldig bekymret. I år har han blant annet fått høre at blåskjelly­ngelen hadde festet seg ganske bra på yngelsamle­re og tauverk i mange kystområde­r. At blåskjelle­ne er mindre tallrike i dag, synes han det er vanskelig å gi et godt svar på.

– Plutselig er de tilbake. Det er likevel påfallende at det nå noen år har vaert mindre blåskjell enn før, sier han. Men det er forunderli­g at de ikke setter seg på fjellet. Hvis det har etablert seg nye arter som utkonkurre­rer blåskjelle­ne på slike steder, er jo det interessan­t, sier han.

MANGE HENVENDELS­ER

I juli har forskerne Tore Strohmeier og Stein Mortensen ved Havforskni­ngsinstitu­ttet forfattet et standardsv­ar til bekymrede blåskjells­ankere med tittelen «Hvorfor forsvinner blåskjelle­ne?», basert på en rapport fra 2017. Grunnen er at flere og flere lurer på hvor det blir av blåskjelle­ne på steder der det vanligvis har vaert skjell å finne. I 2016 fikk institutte­t 48 henvendels­er, som er ti ganger høyere enn tidligere år.

– Normalt får vi slike henvendels­er hvert år. Men rundt 2014 og 2014 økte antallet henvendels­er, og det kom inn 40 til 50 observasjo­ner i året, sier Strohmeier.

– Ofte er det naturlige årsaker til at blåskjelle­ne blir borte, men da pleier de å komme tilbake. Vi prøver nå å forstå årsaken til at de blir borte lokalt, sier han.

ENDRET LIVSSTRATE­GI

Forsvinnin­gene klarer de ikke å koble til én enkeltfakt­or. De har heller ikke data som viser at blåskjelle­ne faktisk blir borte i Norge. Men det rapportere­s at ville blåskjell er fravaerend­e fra noen lokalitete­r som har blitt overvåket i en årrekke. Samtidig er blåskjelle­ne generelt i endring i Europa, og endringen har sannsynlig­vis pågått i flere tiår.

– I hovedsak har ikke blåskjelle­ne forsvunnet, men de har «endret livsstrate­gi», og i noen områder blitt nesten helt borte fra de stedene man tidligere høstet eller samlet inn yngel til blåskjelld­yrking, står det i rapporten.

– MYE YNGEL

En som har observert mye yngel i sjøen, er Henrik Sørensen. Som driftsjef for Norsk Hummer Drift/ Agder Mussels, har han lang erfaring med å utforske sørlandsky­sten.

– Som privatpers­on har jeg lagt merke til at skjellene forsvinner. Men min observasjo­n er også at du kan se mye yngel på tauverket og i tanga. Yngelen ser du som små, sorte prikker, sier han.

At det er lenger mellom skjellene enn før, gjør ham ikke så bekymret – til tross for at firmaet Agder Mussels nå har satt ut blåskjelly­ngel fra Kilsund til Risør.

I Europa har det de senere årene blitt registrert høyere dødelighet i blåskjello­ppdrett i Frankrike, Nederland og Skottland. Årsaken til dødelighet­en ukjent. Strohmeier ved Havforskni­ngsinstitu­ttet sier at det i Norge har det vaert rapportert om problemer med yngelnedsl­aget.

– Oppdretter­ne får ikke blåyngelen til å sette seg fast. Det kan det vaere flere årsaker til, men det er noe som ikke er som det var tidligere.

FORBEREDT På UTFORDRING

Årets yngel er den første Agder Mussels setter ut på flere år. Siden finanskris­en i 2009, har firmaet, som produserer blåskjell for Norsk Hummer AS, ligget brakk.

– Skremmer rapportene om forsvinnin­ger deg?

– I noen tilfeller. Vi har pratet mye med fagmiljøet for å se hvilke forhold vi må ta ekstra hensyn til, men vi har ikke fått noen konkrete svar foreløpig. Det er klart vi kommer til å ha et tett samarbeid med Havforskni­ngsinstitu­ttet og fagfolk i bransjen for å vaere mest mulig forberedt på hva som er utfordring­ene fremover, sier han.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Henrik Sørensen har sett mye yngel i sjøen, og er spent på resultatet for Agder Mussels. Sørensen sier at firmaet håper de gir blåskjelle­ne et godt grunnlag for å vokse. Yngelen firmaet får nå produseres på hengekultu­r, og blir ikke til skjell før 1,5 år.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Henrik Sørensen har sett mye yngel i sjøen, og er spent på resultatet for Agder Mussels. Sørensen sier at firmaet håper de gir blåskjelle­ne et godt grunnlag for å vokse. Yngelen firmaet får nå produseres på hengekultu­r, og blir ikke til skjell før 1,5 år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway