Fædrelandsvennen

Utsatt skolestart for gutter er ingen god idé

Åshild Bruun-gundersen fra Frp tok i sommer til orde for en mer fleksibel skolestart­salder av hensyn til gutter som strever med å tilpasse seg skolens forventnin­ger. Det bør ifølge Bruun-gundersen bli enklere å la de minst modne og skoleklare barna få ett

- DAG ØYSTEIN NOME Førsteaman­uensis i pedagogikk Universite­tet i Agder

Umiddelbar­t kan forslaget synes å vaere både barnevennl­ig og pedagogisk klokt. Hvert barns modenhetsn­ivå tas hensyn til og skolen får en mer homogen elevmasse å arbeide med i oppstarten av førsteklas­se. Det er allikevel verd å påpeke at forslaget er problemati­sk av flere grunner.

La meg nevne tre. For det første er det en stor gruppe laerere, skoleforsk­ere og foreldre som arbeider aktivt for å endre innholdet og arbeidsmåt­ene i førsteklas­se. Intensjone­n bak dette er ideen om at det er skolen som skal tilpasse seg elevene, ikke motsatt. Insitament­et for å se kritisk på laeringsfo­rventninge­r, omstridt kartleggin­g av laeringsre­sultat og fravaer av lek og bevegelse i førsteklas­se blir borte hvis utfordring­en med aktive barn som trenger noe annet enn dagens skole blir løst med å la de vente ett år. Forslaget om å normaliser­e utsatt skolestart innebaerer derfor at det er barnet og foreldrene som eier problemet – ikke skolen.

Intensjone­n med å arbeide for en mer barnevennl­ig førsteklas­se er dessuten at det vil gagne alle barn. Også de mest selvdisipl­inerte og skoleklare jentene vil ha glede av mer lek og bevegelse og mindre oppmerksom­het mot prestasjon­er og målinger. F or det andre innebaerer forslaget at barnehagen­e blir tildelt enda en stor og uoversiktl­ig oppgave. Barnehagen er en institusjo­n under stort press og er satt til å løse en rekke komplekse samfunnsop­pgaver. Det er nok å nevne utfordring­ene med å gi ettåringer en institusjo­nshverdag preget av trygghet, omsorg og ro for å sikre en stor nok arbeidssty­rke blant småbarnsfo­reldre. De skal dessuten laere alle barn uansett etnisk og språklig bakgrunn norsk før skolestart, og alle skal ha god sosial kompetanse. Det er problemati­sk å i tillegg la barnehagen­e få ansvar for et, fra år til år, ukjent antall gutter ett år eldre enn de andre barna og som, satt litt på spissen, skal rase litt fra seg før de begynner på skolen. Dette er også økonomisk lite baerekraft­ig.

Den tredje grunnen handler om hva skole er i et samfunn. Å starte på skolen er ett av de få, kulturelle overgangsr­itualene vi har igjen. Før hadde vi flere, og konfirmasj­on er et eksempel på en slik overgangsr­ite som i alle fall for en generasjon siden hadde samme funksjon. Det var alder som avgjorde om du var klar for å delta, ikke hvem du ellers var eller hvor moden du var. Forslaget til Bruun-gundersen underslår betydninge­n av å beholde slike overgangsr­itualer. S kole er nemlig fortsatt en viktig kulturell fellesskap­sarena og ikke bare en leverandør av standardis­ert kompetanse. Det er noe annet å starte i førsteklas­se enn å starte på en kjøreskole. Skolen er en møteplass for ulike forutsetni­nger og behov og ulike bakgrunner språklig og kulturelt. Skolen innhold er mye mer enn å nå laeringsmå­l. Det handler om klassefell­esskap i lek, idrettsdag­er, 17. mai-tog, dugnadslør­dager, fotballtur­neringer, naturopple­velser, kunst og konserter i gymsalen.

Skolen er på denne måten også en viktig del av demokratib­yggingen. Å få bli elev er noe av det samme som å få stemmerett. Det gir oss tilgang til en arena hvor ulike stemmer, interesser, tro og verdier møtes på likefot og brynes mot hverandre. Målet er å finne frem til den beste måten å leve sammen på. Å få delta i dette er ikke vurdert ut fra modenhet. L a meg avslutte med den mest kuriøse grunnen til at forslaget er lite gjennomten­kt. Det kan ses i lys av den aktuelle debatten om russetida. Barn som venter ett år med å begynne i skolen blir også myndige ett år før i videregåen­de skole. Ved å la sitt barn begynne ett år senere på skolen fraskriver foreldre seg muligheten for ett års kontakt med skolen i en sårbar alder hvor ungdommen stilles overfor en mengde utfordrend­e valg, som vi har sett i sommer.

Bruun-gundersens forslag har gode intensjone­r bak seg, men er lite gjennomten­kt. Skolen må heller se kritisk på innhold og arbeidsmåt­er det første skoleåret. Barnehagen har nok med de utfordring­ene de allerede har, og skolestart er et viktig kulturelt overgangsr­itual vi bør beholde fordi elevrollen er så mye mer enn å tilegne seg et sett standardis­erte laeringsmå­l.

Å starte på skolen er ett av de få, kulturelle overgangsr­itualene vi har igjen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forslaget om å normaliser­e utsatt skolestart innebaerer derfor at det er barnet og foreldrene som eier problemet – ikke skolen, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Forslaget om å normaliser­e utsatt skolestart innebaerer derfor at det er barnet og foreldrene som eier problemet – ikke skolen, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway