Fædrelandsvennen

Humanistis­k konfirmasj­on

-

Humanistis­k konfirmasj­on, tidligere kjent som borgerlig konfirmasj­on, har eksistert siden 1951.

●●Den gangen het kurset «Kurs i godt medborgers­kap», og siden da har over 260 000 ungdommer blitt konfirmert i regi av Humanetisk Forbund. Det er en tradisjon vi er svaert stolte av, og et ansvar vi ikke tar lett på.

Ordet konfirmasj­on stammer fra det latinske ordet «confirmare». Det betyr å støtte, styrke, gjøre fast, og bekrefte. Vi i Humanetisk Forbund bruker ordet i de to første betydninge­ne. Ungdommene skal få støtte på veien mot et voksent liv, og verktøy til å tenke kritisk og ta egne valg.

Humanistis­k konfirmasj­on er et kurs i livssyn og etikk. Kurset er åpent for alle ungdommer, og man blir ikke automatisk medlem i Human-etisk Forbund av å konfirmere seg hos oss. Alle kurs skal inneholde temaene humanisme, menneskere­ttigheter og kritisk tenkning. I tillegg diskuterer vi gjerne identitet, etikk, ansvar for verden, empati, fordommer og mer. Ungdommene er med på å påvirke innholdet i kurset, og får mulighet til å vaere aktive og delta.

Målet med kurset er at ungdommene skal få diskutere sammen og at de kanskje tenker noen nye tanker. De får en mulighet til å reflektere over sine verdier og hva som betyr noe for dem på veien mot en tilvaerels­e som voksen. Våre kurs skal gi unge selvtillit til å ha egne meninger, pirre nysgjerrig­heten deres og trene evnen til refleksjon. Kurset avsluttes med en høytidelig seremoni der familie og venner er gjester.

Konfirmasj­onen kommer i en alder der ungdommer begynner å bli mer bevisst sin egen identitet. Vi som jobber med dette er heldige som får lov til å treffe dem i denne viktige tiden. Selv om noen ungdommer velger å la vaere, er konfirmasj­on godt innarbeide­t i Norge og en tradisjon mange ønsker å bevare.

Det viktigste er at ungdommene selv får friheten til å velge hvordan og om de ønsker å markere overgangen til voksenlive­t, og at de får gjøre det på en måte som passer med egen overbevisn­ing og egen samvittigh­et. Og at de blir møtt med respekt av oss voksne når valget er tatt.

I år er det på landsbasis over 11500 ungdommer som blir konfirmert humanistis­k, noe som er

HELSE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway