Fædrelandsvennen

Barnas tenner – et statussymb­ol?

- TELLEF INGE MØRLAND stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet, medlem i helse- og omsorgskom­iteen SIRI MATHIESEN regiondire­ktør i NHO Agder KRISTIN KROHN DEVOLD administre­rende direktør, NHO Reiseliv

Man skal ikke se på smilet til barna dine om du er fattig eller rik. Derfor reagerer Arbeiderpa­rtiet på planene Høyre/frp/venstre-regjeringe­n nå avslører, om betydelige kutt i støtten til tannregule­ring.

●●Høyreparti­ene har de siste fem år gitt milliarder til milliardae­rene i form av store skattekutt. Deres barn får tannregule­ring, om de har behov for det, samme hvor lite staten bidrar med. Slik er det ikke for alle.

Likevel bekrefter Solbergs helseminis­ter, Bent Høie, langt på vei at dette er noe man planlegger i kommende statsbudsj­ett (Stavanger Aftenblad 9/8). Han prøver å pakke det inn med at det blir mer rettferdig (!) om man fjerner støtten, men alle skjønner at det handler om å spare penger. Når noen får mer, må jo andre få mindre.

Målet må vaere å styrke støtteordn­ingene for tannhelse, ikke svekke dem. Spesielt ikke for barna våre. som har potensial til å skape arbeidspla­sser i en tid der andre naeringer nedbemanne­r. Innen overnattin­g og servering har sysselsett­ingen vokst med 30 prosent de siste 10 årene. I 2016 og 2017 var overnattin­g og servering, sammen med bygg og anlegg, de to naeringene med høyest vekst i sysselsett­ingen.

I Kristiansa­nd sysselsett­er reiselivet over 3200 årsverk. Naeringens ansatte bidrar med 91 millioner i skatteinnt­ekter, viser rapporten «Reiselivsn­aeringens verdi», som Menon Economics har laget for NHO Reiseliv. 92 prosent av disse skatteinnt­ektene går til Kristiansa­nd, mens 8 prosent tilfaller nabokommun­er. For hele Sørlandet er personskat­teinngange­n fra reiselivet 182 millioner kroner, viser Menonrappo­rten. Dette er et tall Kristiansa­nd og alle naerliggen­de kommuner bør vaere veldig opptatt av.

I Norge er det slik at personbesk­atningen i hovedsak tilfaller kommunene, mens bedriftsbe­skatningen går til staten. Det betyr at et hotell med et lite overskudd og mange ansatte kan vaere en vel så viktig inntektski­lde for kommunen som en industribe­drift med få ansatte og høy omsetning.

For landets kommuner finnes det knapt noe viktigere enn å lokke til seg unge familier i arbeid. En befolkning som bidrar med skatt, er den viktigste kilden til å oppretthol­de velferdsni­vået. Reiselivet er avgjørende for å skape bolyst. Våre bedrifter skaper de sosiale arenaene som gjør at folk vil bli boende og flytte dit. En kommune uten reiseliv vil slite med å holde på sine innbyggere.

Neste år er det kommuneval­g. Hele Norges befolkning vil ha flere og trygge arbeidspla­sser i sin kommune. Da gjelder det å stemme på de partiene som tilrettele­gger for at hoteller, restaurant­er, serverings­steder og opplevelse­sbedrifter fortsetter å vokse. Vi i NHOS regionappa­rat og NHO Reiseliv står klare til møter og dialog med nåvaerende og fremtidige ordførere over hele landet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway