Fædrelandsvennen

Prøvekjørt: Mini hybrid

Dersom stikkorden­e for bilvalg er tøft design, ellevill kjøreglede og gode følelser, er kanskje en ladbar Mini Countryman et alternativ. Pris og plass overrasker nok mange.

- TEKST: TOR MJAALAND

Nei, du får ikke den aller lengste elektriske rekkevidde­n. Du får heller ikke bilen som går billigst når batteriene er tomme. Men du får en bil som vekker massevis av følelser, som naboen helt sikkert kikker etter. Og som har kjøreglede og kjøreegens­kaper mange andre biler kan misunne Countryman.

La oss ta prisen først. For velger du nye og ganske store Mini Countryman med bensinmoto­r, blir prisen minst 150.000 kroner høyere enn den «subsidiert­e» utgaven med bensinmoto­r og elmotor. Hos Mini Cooper SE Countryman All4 får du firehjulsd­rift, akselerasj­on som mer enn holder med godt over 200 hestekreft­er på den rundt 1600 kilo tunge bilen og du får Miniens herlige kjøreegens­kaper med lavt tyngdepunk­t, godt klistret til veien og designelem­enter som burde trigge dem som har sans for slikt.

IKKE «MINI»

Kanskje er det også viktig å rydde bort litt i begrepene. Andre generasjon Countryman, som fortsatt altså heter Mini, er nemlig svaert lite «mini». OK, bagasjerom­met er ikke større enn på 405 liter, men plassen i bilen er helt grei. Og i tillegg har den så mye annet. Dermed tar vi sjansen på å kalle Mini Countryman for en familiebil!

Konseptet er på mange måter svaert likt det vi finner på familiemed­lem BMW 225 xe, der bensinmoto­ren tar seg av forhjulsdr­iften og elmotoren på 88 hk har ansvar for bakhjulene. Er du en flink lader, og har en god del småkjøring, blir det penger å spare også på den daglige driften. Og for liksom å understrek­e navnet «Countryman», kan du få «picknikben­k» med sitteplass til to som felles ut av bagasjerom­met.

Produsente­n antyder 40 km rekkevidde på batteriene. Vår test, som bestod av bykjøring og motorveikj­øring mellom 80 og 100 km, ga en rekkevidde på rundt 38 km. Da kunne vi helt sikkert vaert litt snillere på gassfoten og fått et par kilometer mer ut av batteriene.

TANKESTOPP

Bensintank­en er på relativt beskjedne 36 liter for å gi plass til batterier, bagasje og mennesker. Det betyr en god del tankestopp om du skal på skikkelig langtur. For da naermer du deg nok 0,8 liter på mila når strømmen er brukt opp.

Men du kjøper ikke denne bilen for å tyne ut flest mulige billige kilometer av de to motorene. Du kjøper og kjører Mini Countryman fordi du har lidenskap for biler som gir deg noe som mainstream-bilene ikke tilbyr. Mini rett og slett flørter med design, fra vippebryte­rne noen av oss kanskje husker fra Mini på 60og 70-tallet til de runde lyktene, de tøffe luftinntak­ene og lysende Mini-logo og alarmblink i takfinna. At prøvebilen var dristig og gøyalt malt i rødt og hvitt, hjalp

absolutt på humøret.

INSPIRERER

Og så var det kjøreegens­kapene, da. Har du kjørt Mini en gang i livet, vet du hva vi snakker om. Når du i tillegg får kraftovers­kuddet fra begge motorene, bensinmoto­ren sørger for at det alltid er strøm nok også til elmotoren, må du bare ut på svingete sørlandsve­ier. Mens du pent holder på fartsgrens­ene og heller utfordrer i svingene.

Og så gleder du deg til vinteren. Ikke bare på grunn av skiføret vi drømmer om, men fordi denne bilen 100 prosent sikkert oppfører seg slik du ønsker av en bil på vinterføre. Der du har kontroll både over bilen og forhåpentl­ig også deg selv. Selv om Mini inspirerer til litt av hvert når du er på tur.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Slik ser MINI Cooper S E Countryman ALL4 ut. Den ladbare utgaven er svaert lik bensinutga­ven.
FOTO: TOR MJAALAND Slik ser MINI Cooper S E Countryman ALL4 ut. Den ladbare utgaven er svaert lik bensinutga­ven.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Klokker, skjermer etc er rundt som rattet i Mini.
FOTO: TOR MJAALAND Klokker, skjermer etc er rundt som rattet i Mini.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Liker du Mini, liker du sikkert også bakstussen.
FOTO: TOR MJAALAND Liker du Mini, liker du sikkert også bakstussen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Åpningen til laderen viser at det er hybrid-utgaven av Mini Countryman.
FOTO: TOR MJAALAND Åpningen til laderen viser at det er hybrid-utgaven av Mini Countryman.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Du sitter godt i MINI Cooper S E Countryman ALL4.
FOTO: TOR MJAALAND Du sitter godt i MINI Cooper S E Countryman ALL4.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom på 405 liter er ikke så verst.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom på 405 liter er ikke så verst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway