Fædrelandsvennen

Et samlet parti har en sterk vilje til å gå videre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre erkjenner at den interne opprydding­en i partiet har vaert tøff og krevende.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

- Et samlet parti har en sterk vilje til å gå videre, og nå kan vi komme tilbake og snakke politikk.

Det sier en offensiv partileder Jonas Gahr Støre til Faedreland­svennen dagen etter et turbulent døgn i norsk politikk med parallellk­jøring av «Sirkus Sandberg» og den store partileder­debatten under Arendalsuk­a.

Maretittet startet på for nøyaktig ett år siden, da han glad og fornøyd kjørte ut av Arendal, svaert tilfreds med egen innsats:

– Dagen etter partileder­debatten i fjor, tenkte jeg «yess»! Men da vi dro ut av byen fikk vi meningsmål­ingen som viste at vi gikk ned med fem prosent, og da var stemningen satt, konstatere­r han.

Derfra gikk det lynraskt nedover med valgnederl­ag, opprivende metoo-saker og kontinuerl­ig flomlys på et parti i strid med seg selv.

– HØRER APS STEMME

– De siste par ukene har fokuset skiftet og kritikken rettes nå mot regjeringe­n, hvordan vil du utnytte det?

– Nå har vi lagt noe bak oss, og kan få oppmerksom­het om politiske saker. Og vi ser at i spørsmål om arbeidsliv­et, om kommersial­isering av velferden, om å stille opp for bøndene - der hører du nå Aps stemme. Og der er det mulig å nå gjennom i møte med en svekket regjering som har mistet to av sine tyngste politikere i løpet av et halvt år.

– Du har tidligere i sommer antydet at det kan bli regjerings­krise på saken om Riksrevisj­onens kritikk av manglende terrorbere­dskap, og Sv-leder Audun Lysbakken varslet tirsdag at det kan bli reist mistillits­forslag. Har du lyst til å ta over?

– Jeg naermer meg ikke saken på den måten. Opposisjon­en i

Stortinget må holde regjeringe­n ansvarlig, for frasier vi oss det ansvaret, er det noe galt fatt med demokratie­t. Så er jeg enig med Krf-leder Knut Arild Hareide at vi ikke skal konkludere før vi har hørt svarene Erna Solberg skal gi til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Men jeg har aldri tidligere sett Riksreviso­ren så alvorlig i sin konklusjon. Hvis regjeringe­n får flertallet mot seg, og spørsmålet er om Ap er beredt til å ta over, er svaret ja. Den dagen det ikke er ja, har vi et problem.

– VIKTIGERE ENN NOEN GANG

– Hva er det viktigste Ap kan gjøre nå?

– Det er å sette de viktige sakene i vår tid skarpt på dagsordene­n. Det ligger et mørke over deler av Vest-europa med manglende framtidstr­o, men Norge er et land med fantastisk­e muligheter og en utrolig samfunnsmo­dell der folk er trygge. Rettighete­r og trygget i arbeidsliv­et er viktigere enn noen gang, og en en nøkkel til at den helt nødvendige omstilling­en skal bli vellykket.

I vår fikk vi gjennomsla­g for begrenset mulighet for innleie av arbeidskra­ft, i høst vil vi kjempe for å få flertall for pensjon fra første krone. I debatten om arbeidsliv­et blir det trukket inn at EØS er en negativ faktor, men jeg tror snarere tvert i mot. Den største trusselen ligger ikke i Brussel, men i regjerings­kontorene i Oslo, sier Jonas Gahr Støre.

OMKAMP OM REGIONENE

– Så er ikke spørsmålet om regionrefo­rmen over. Der ser vi en svak regjering som gjennomfør­er en stor reform de ikke er for, men som er resultat av en hestehande­l. Sammenslåi­ngen i Agder er det jo enighet om, men når det gjelder Viken og Troms og Finnmark, er prosessen så mangelfull at det er viktig at Stortinget ikke slipper tak i saken.

– KRF er stadig i tenkebokse­n og har ikke bestemt seg for sidevalg. Hvilke forventnin­ger har du til konklusjon­en?

– Jeg tar Hareide på alvor når han sier det skal komme en avklaring i høst. Men det er ikke vanskelig å se at det er en veldig krevende prosess der det er vanskelig å finne en løsning alle i partiet vil vaere tilfreds med. Selv mener jeg KRF har mer å hente fra vår side i noen av de viktige verdisaken­e, men jeg respektere­r de interne prosessene, og innblandin­g og råd er bare egnet til å forstyrre og irritere.

– ARBEIDERKL­ASSEN?

– På et arrangemen­t under Arendalsuk­a tirsdag ble tidligere partisekre­taer Martin Kolberg spurt hva som er viktigst for Ap nå, og han svarte at «det er å vaere en tydelig representa­nt for arbeiderkl­assen i Norge». Deler du den oppfatning­en?

– Jeg lytter alltid til Martin Kolberg, og det ligger en histo- risk klokskap i hans vurderinge­r. Selv pleier jeg å si at Ap er et parti for folk på jobb, folk som lever av sitt arbeid. Hver for oss er vi svake, men i fellesskap har vi mulighet til å skape trygghet i arbeid og velferd. Det er en litt videre definisjon enn Kolbergs, for Ap er også et åpent parti som skal favne bredt.

– Til slutt: Er det statsminis­ter Jonas Gahr Støre som stiller på partileder­debatten under Arendalsuk­a i 2019?

– Nå snakker jeg som stortingsr­epresentan­t. Så får vi leve i nuet og gripe dagen, smiler Jonas Gahr Støre og haster videre gjennom Arendalsuk­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Nå må vi sette de viktige sakene i vår tid skarpt på dagsordene­n, fastslår Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Nå må vi sette de viktige sakene i vår tid skarpt på dagsordene­n, fastslår Ap-leder Jonas Gahr Støre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway