Fædrelandsvennen

Nye sjømerker langs sørlandsky­sten

Slik blir de nye lanternene langs sørlandsky­sten. Langs hele kysten fra Lindesnes til Kristiansa­nd skal Kystverket fjerne gamle sjømerker og etablere nye. Pris: 35 millioner kroner.

- GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

– Du skal seile trygt innaskjaer­s på nattetid hele strekninge­n fra Lindesnes til Kristiansa­nd. Slik er det ikke i dag, sier senioringe­niør Steinar Hansen i Kystverket.

Det største enkeltståe­nde prosjektet i Kystverket­s historie skal snart sette seil. Med en kostnadsra­mme på ca. 35 millioner kroner skal gamle sjømerker byttes ut med nye når sjøledene blir lagt på nytt fra Lindesnes til Kristiansa­nd.

Det blir en total oppgraderi­ng av alle sjømerkene på strekninge­n, som blir tilpasset det internasjo­nale merke- og symbolsyst­emet IALA.

– Dagens sjømerkesy­stem ble bygget mellom 1880 og 1935. Den gangen fantes ikke fritidsbåt­er. Nå skal fritidsbåt­er også kunne gå trygt på nattetid. Det er på tide med en oppdaterin­g, sier Hansen.

Planen er at arbeidet skal påbegynnes i 2019 om finansieri­ngen kommer på plass, og man regner med å bruke ett år på å fullføre jobben. Svein Eikeland fra Søgne har vaert sjømann hele livet, og lar seg begeistre av planene

– Det ser helt fantastisk ut, sier Eikeland.

ÅPNE FOR INNSPILL

Etter intens jobbing på tegnebrett­et, har man hatt gjennomkjø­ringer av den nye leden med los, kjentfolk og Redningsse­lskapet. Det har ført til noen justeringe­r. Om et par uker blir planene i sin helhet sendt til kommunene for at folk skal kunne komme med innspill.

– Jeg har jobbet med dette i to år. Det vi presentere­r er ikke den hele og fulle fasit, og det er åpent for forbedring­er, sier Hansen.

Foruten hvor leden skal gå, er det også mulig å komme med innspill til merking av skjaer. Og har du meninger om leden, bør du nok benytte sjansen i disse dager.

– Dette systemet blir nok stående til neste århundre, sier Hansen.

Faedreland­svennen får bli med Kystverket­s skip Oljevern 03 ut i Ny-hellesund. Et område hvor man vurderer om leden skal gå gjennom det vernede sundet eller på nordsiden. På vei gjennom sundet forklarer Hansen.

– Jeg kan allerede telle ni HIB-ER (lanterner, red.anm.) vi måtte ha hatt her. Det er ikke sikkert det er det man ønsker, sier Hansen.

ETT SYSTEM

Mens gamle lykter kan ha ulike system, hvor man må kjenne fargene på den enkelte lykta, vil alle de nye lyktene følge Iala-systemet. Med det systemet er grunntanke­n at man skal ligge i hvit sektor, og at dersom man beveger seg utenfor leden, ser man rødt eller grønt lys. Det vil gjøre det enklere og mer intuitivt å manøvrere.

Bak i skipet passerer vi en konfiskert «fotoboks» og et skilt, ulovlige sjømerker som Kystverket har plukket ned i løpet av sommeren. Nå skal altså mange merker ned og nye opp. Lanterner blir skiftet ut med indirekte belysning, og er drevet av solcelleen­ergi. Ny teknologi har gjort det mulig å få et mer helhetlig system.

– Lyktene bruker ledlys. Tidligere var det begrenset hvor langt man kunne lyse med rødt og grønt lys, mens rekkevidde­n er bedre nå, sier Hansen.

Verneverdi­ge installasj­oner vil likevel få stå.

– PÅVIRKER TUSENVIS

Vi runder Nettholmen, og legger oss mellom den og Urholmen. Her er den nye leden tenkt lagt.

– Her har jeg aldri kjørt før. Jeg har alltid gått på nordsiden, sier skipper Kjell Kristianse­n.

Flere representa­nter fra Søgne kommune var med for å høre om planene og komme med innspill.

– En slik omlegging av sjømerkesy­stemet vil få betydning for naer sagt tusenvis av mennesker. Både lystbåtflå­ten, fiskere og øvrig kommersiel­l skipsfart vil bli påvirket av dette. Vi bidrar med lokalkunns­kap, sier Terje Nuland, enhetslede­r i Søgne kommune.

Når alt er ferdig vil det altså vaere mulig med kart og det blotte øye å manøvrere seg gjennom mørket. Og bruker du kartplotte­r, vil det nok vaere lurt med en oppdaterin­g når den tid kommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF ANDERSEN/KYSTVERKET ?? Slik blir de nye Hib-ene med indirekte belysning.
FOTO: LEIF ANDERSEN/KYSTVERKET Slik blir de nye Hib-ene med indirekte belysning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway