Fædrelandsvennen

Misforståt­t Solberg-kritikk

Erna Solberg angripes for å «true med 43 timers arbeidsuke». Statsminis­teren burde heller roses for å ta en åpen debatt om hvordan vi kan oppretthol­de velferdsni­vået – uten å øke arbeidstid­en.

-

Tirsdag morgen holdt statsminis­ter Erna Solberg et frokostsem­inar i Arendal med pressen. Hennes tema var økonomien, arbeidsmar­kedet og en baerekraft­ig velferdsst­at. I naer en time gjennomgik­k hun de store utfordring­ene vår økonomi står foran de kommende årene, på grunn av lavere oljeinntek­ter og flere eldre.

Det er tverrpolit­isk enighet om at dette er de største utfordring­ene. I stor grad er det dessuten enighet om at det viktigste tiltaket er å få flere i arbeid. Som vi også har skrevet mange saker om i vår avis, er det illevarsle­nde mange mennesker som står utenfor arbeidsmar­kedet og heller ikke registrere­s i ledighetsk­øene. Prisverdig nok har regjeringe­n gjort det til en hovedoppga­ve å få flere av disse i jobb. Erna Solbergs hovedpoeng var at dette både vil gagne det enkelte mennesket og samfunnet som helhet.

I dag er rundt 67 prosent av befolkning­en i arbeidsfør alder sysselsatt, noe som er rundt fem prosentpoe­ng mindre enn før finanskris­en i 2008. Det er en dramatisk nedgang, som har rammet mange enkeltindi­vider. Det vil også ha store konsekvens­er for fellesøkon­omien hvis det ikke lykkes å øke denne deltakelse­n. Solberg illustrert­e dette ved å vise til at hvis vi skal oppretthol­de velferdsni­vået men ikke får opp yrkesdelta­kelsen, vil det tilsvare at den enkelte nåvaerende arbeidstak­er må øke arbeidstid­en fra 37,5 til 43 timer i uka.

Det er noe helt annet enn å true med en slik økning, som blant annet LOS leder reagerte sterkt på. Hans-christian Gabrielsen kalte det «grenseløst frekt». Aps arbeidsliv­spolitiske talsperson Arild Grande fulgte opp og satte dette i sammenheng med regjeringe­ns skattelett­elser. Han mente det ikke hadde vaert noe problem å finansiere velferdsor­dningene våre «hvis regjeringe­n hadde gjort jobben sin».

dette er svaert lettvint, for å si det forsiktig – saerlig fra Ap og LO. Tidligere har nettopp Ap og LO vaert forkjemper­e for arbeidslin­jen, som Erna Solberg tirsdag snakket varmt om.

Dette er svaert lettvint kritikk fra Ap og LO

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erna Solberg under pressefrok­osten i Arendal tirsdag morgen.
FOTO: NTB SCANPIX Erna Solberg under pressefrok­osten i Arendal tirsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway