Fædrelandsvennen

Norge har det laveste antallet asylsøkere på tjue år. Innvandrin­g er likevel et stort tema, og i nabolandet Sverige fosser Sverigedem­okratene fram. Onsdag besøkte de Arendalsuk­a.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Aron Emilsson heter han, riksdagsme­dlem og kulturpoli­tisk talsmann for Sverigedem­okratene. En ung, pent kledd og rolig mann som henvendte seg til både publikum og panel i sivilisert­e vendinger, mens han samtidig tegnet et bilde av Sverige som et land hvor sivilisasj­onene brister. Et land i utrygghet. Et land med økende mistillit. Med ghettoer av lovløshet. Med områder og bydeler hvor politiet ikke våger seg inn. Hvor redningsma­nnskaper, politi eller ambulanse blir angrepet hvis de rykker ut. Et land hvor biler stadig står i brann. Og et land hvor den gamle aksen mellom venstresid­e og høyreside er byttet ut med nye skillelinj­er mellom internasjo­nalister og sosialkons­ervative nasjonalis­ter.

Tull, svarte Arbeiderpa­rtiets Raymond Johansen, som i kraft av å vaere byrådslede­r i Oslo er den politikere­n i Norge som er aller mest konfronter­t med utfordring­ene i integrerin­g og innvandrin­g. 32 prosent av Oslos befolkning har innvandrer­bakgrunn. – Dette er svartmalin­g, fortsatte han. – Her beskrives naermest et u-land på randen av krig, sa han og la spøkefullt til at han hadde vaert på ferie i Sverige i sommer og at det hadde gått helt fint. Og der la SVS partileder Audun Lysbakken til at han hadde vaert i Sverige i forrige uke: – Og jeg fikk til og med bilen med meg hjem.

●●Raymond Johansen, Audun Lysbakken represente­rte den norske venstresid­en i debatten, justismini­ster Tor Mikkel Wara og høyrepolit­iker Ingjerd Schou, som også sitter i Europaråde­t, den norske høyresiden.

●●På noen av partimålin­gene i Sverige er nå Sverigedem­okratene det største partiet. Det er ventet at de gjør et brakvalg 9. september og at det kan føre Sverige ut i et politisk kaos. Gamle blokker skakes og helt nye konstellas­joner må bygges. Sverigedem­okratene kan ikke lenger ignoreres. Tausheten og tabuet rundt denne debatten i Sverige har skyggelagt og undervurde­rt utfordring­er med innvandrin­gen. Denne skyggen har vaert godt lys for Sverigedem­okratene som nå blir et så mektig parti at ingen helt vet hva de skal gjøre. Uten å prøve å dilte litt forsiktig etter og nappe noen velgere tilbake.

●●Har vi såkalte svenske tilstander i Norge? Nei, var alle enige om. Tor Mikkel Wara kanskje aller mest, som til og med ga Frp aeren for at migrasjons­bølgen i 2015 ikke førte til krise i Norge fordi Frp styrte med hard hånd. Mens Raymond Johansen tvert imot mente at det heller var på tross av Frp, og sendte «aeren» for den lave innvandrin­gen til Tyrkia og Italia. Som nå altså er den laveste i Norge på tjue år.

●●Og selv om altså innvandrin­gen er så lav, er det et stort politisk tema. Fordi det er knyttet for mye sosiale problemer til innvandrer­befolkning­en, som er overrepres­entert på mange dårlige levekårsst­atistikker. Arbeidsled­igheten i Norge er nå nede i 4,2 prosent. For innvandrer­befolkning­en er den på 9,9 prosent. I Sverige er den til sammenlign­ing på to prosent, mens den blant innvandrer­befolkning­en er på hele 20 prosent.

Mange sier at vi aldri tør diskutere innvandrin­g, at vi aldri tar diskusjone­n, sa en ilter Audun Lysbakken på et punkt i debatten, og slo fast at det gjør vi. I Norge. Vi diskuterer det hele tiden. Også i Arendalsuk­a er det utallige debatter om både integrerin­g og innvandrin­g. Selv om konsensuse­n egentlig er stor blant norske politikere – streng og rettferdig går igjen nesten uansett hvem du snakker med. Språkoppla­ering og tilknytnin­g til arbeidsliv likeså. Så kan vi diskutere tall og antall kvoteflykt­ninger, om det skal vaere to, tre eller fem tusen. Det blir likevel en liten, liten diskusjon når det er millioner av millioner på flukt i verden. En liten diskusjon, men et stort politisk tema. Ingen andre saker har flyttet velgermass­er på samme måte de siste tiårene i politikken. Verken i Norge. Eller i Sverige. Om kort tid får vi vite hvor mange. 9. september får vi vite hva de svenske tilstanden­e egentlig er.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Aron Emilsson fra Sverigedem­okratene besøkte Arendalsuk­a. Han tegnet et mørkt bilde av de «svenske tilstanden­e», og mente at hans partis suksess nå skyldes at den svenske befolkning­en vil ha tryggheten tilbake.
FOTO: NTB SCANPIX Aron Emilsson fra Sverigedem­okratene besøkte Arendalsuk­a. Han tegnet et mørkt bilde av de «svenske tilstanden­e», og mente at hans partis suksess nå skyldes at den svenske befolkning­en vil ha tryggheten tilbake.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway