Fædrelandsvennen

Badeadvars­el langs hele sørla

Folkehelse­institutte­t (FHI) advarer utsatte grupper mot bading i sjøen langs hele sørlandsky­sten resten av sesongen. Det skjer etter at en eldre mann er alvorlig syk etter bading i Kristiansa­nd.

- STEINAR VINDSLAND

Tilstanden til mannen som er innlagt på Sørlandet sykehus etter at han ble angrepet av en kjøttetend­e bakterie etter bading i Kristiansa­nd nylig, er alvorlig, men stabil. Det opplyste fungerende smittevern­lege Ståle Tofteland ved Sørlandet sykehus overfor Faedreland­svennen tirsdag.

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr informerte søndag om at en eldre person var innlagt med symptomer på blodforgif­tning ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd, og testet positivt på vibrioinfe­ksjon.

Haarr ville ikke si hvor mannen hadde badet. Det er ut fra råd fra Folkehelse­institutte­t (FHI):

– Dersom man peker ut en bestemt strand, kan folk oppfatte det som om det er trygt på de andre strendene. Det er det ikke. Vi oppretthol­der vår advarsel for hele Sørlandsky­sten og Oslofjorde­n ut sesongen, sier seniorrådg­iver Line Ø. Angeloff ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelse­institutte­t til Faedreland­svennen.

Folkehelse­institutte­t (FHI) opplyser at i sommer har sju personer blitt alvorlig syke med sårinfeksj­on som skyldes bakterier i sjøvann. Smitten har skjedd etter bading i Oslofjorde­n og på sørlandsky­sten. I tillegg er det i sommer rapportert om flere mildere tilfeller av sår- og øregangsin­feksjoner ved Oslofjorde­n samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

– Pasienten på sykehuset får behandling med antibiotik­a, og det er normalt en behandling som tar knekken på bakteriene, opplyser Tofteland.

Han sier at i noen, ekstreme tilfeller kan angrepet vaere så kraftig at man må skjaere bort vev som er angrepet av bakteriene. Saerlig hvis det tar lang tid før man kommer under behandling.

OVER 50 år

Felles for alle som er registrert angrepet av bakterien i sommer, er at de er over 50 år, har hatt eller fått sår under bading. Personer med nedsatt immunforsv­ar er ekstra utsatt.

Tofteland sier det tidligere ikke har vaert gode registreri­nger på vibrioinfe­ksjon i Norge:

– Men med årets sommer som ga lange perioder med varmt vann, fikk bakteriene vekstvilkå­r og kunne formere seg, sier Tofteland.

Et oppdatert kart over risikosone­n viste tirsdag klokken 12 at det var fare for bakterier i Lillesand- og Grimstad-området, men smittefare­n vil forandre seg hele tiden.

Per 14. august har FHI fått rapporter om 27 personer som har fått mildere vibrioinfe­ksjoner. Dette er sårinfeksj­oner og øregangsin­feksjoner som ofte ikke trenger behandling.

ADVARER MOT Rå ØSTERS

Mattilsyne­t advarer mot å spise rå østers fanget i Oslofjorde­n, samt ved kysten av Telemark og Sørlandet. Grunnen til dette er risiko for å bli smittet med vibriobakt­erier som kan komme inn i østers og andre skjell. I sjeldne tilfeller kan disse bakteriene også smitte ved at man spiser skjell som ikke er varmebehan­dlet. Selv om det ikke er påvist slik smitte fra skjell i Norge, advarer Mattilsyne­t som et føre-var-prinsipp om å ikke spise rå østers fra disse områdene på grunn av oppvekst av vibriobakt­erier.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Folkehelse­institutte­t advarer mot bading ut hele sesongen fra Sørlandet og inn hele Oslofjorde­n, saerlig for utsatte grupper.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Folkehelse­institutte­t advarer mot bading ut hele sesongen fra Sørlandet og inn hele Oslofjorde­n, saerlig for utsatte grupper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway