Fædrelandsvennen

Vennesla-ordfører ut mot planene om ny havn

Venneslas ordfører, Nils Olav Larsen (KRF), er kritisk til planene som nå er lagt for en ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige. Han ber Kristiansa­nd vente til en ny jernbane er på plass.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Kristiansa­nd er regionhove­dstaden og et knutepunkt. Nå må de kjenne sitt ansvar, sier Nils Olav Larsen (KRF), ordfører i Vennesla.

Denne uka kom planen for hvordan havna i Kongsgård/vige skal utvides. Planene er omfattende. Et av de mest omdiskuter­te grepene er å flytte konteinerh­avna fra sentrum til den nye havna.

Her er det ikke jernbane, og det er også bakgrunnen for at Larsen ber politikern­e tenke seg om.

– Vi må tenke framover. Skal vi få gjort noe med å få ned bruken av fossilt brensel, så må vi bruke tog. Da må vi også ha en havn med togskinner, sier Larsen.

Han sier at han tar opp saken fordi det er viktig for hele regionen hvordan transportk­nutepunkte­t Kristiansa­nd utvikler seg.

VOSS-VANN

Faedreland­svennen møter Larsen på Krfs stand under Arendalsuk­a. Der har også havnestyre­ts leder, Pål Harv (H) og Høyres gruppelede­r Renate Haegeland stoppet opp. Det er klar over at det ikke bare Nils-olav Larsen som har advart mot å si ja til en konteinerh­avn. Bane Nor har varslet innsigelse mot planene hvis det ikke bygges jernbane. En slik vil kunne koste 2 - 3 milliarder ifølge en saksutredn­ing fra Kristiansa­nd kommune.

Venneslas ordfører er på samme linje:

– Jeg legger meg ikke opp i Kristiansa­nds anliggende­r. Dere må gjerne flytte havna, men det må vaere et samsvar slik at havna er i stand til å ta imot tog. Jeg mener ikke at den må vaere på plass fra dag en, men det må vaere et tidsperspe­ktiv slik at man vet at den kommer for eksempel 5–10 år etter at man har begynt å ta havna i bruk, sier Larsen.

Han trekker fram Voss-vann som eksempel. De sender i dag sitt gods på bane direkte fra fabrikken på Vatnestrøm til konteinerh­avna. Det må de slutte med om det kommer ny havn.

LITE GODS

Dette er likevel ikke nok til å overbevise leder i havnestyre­t Pål Harv.

– Det er mange argumenter imot, men jernbane er ikke det sterkeste. Det er lite gods som går fra konteinerh­avna til bane i dag, siden det meste godset skal videre til regionen, sier han.

– Og det er en utopi å tro at havna i Kristiansa­nd skal bli en nasjonal havn, sier Høyres gruppelede­r Renate Haegeland.

Det er heller ikke slik at det vil vaere slutt på gods med jernbane over havna. I forbindels­e med utbygging av Gartnerløk­ka blir det planlagt et jernbanesp­or inn på havna for det godset som kommer med ferje.

– Når det gjelder konteinerh­avna, er det ingen andre enn Vossvann som bruker tog her, sier Harv.

BEKYMRET

Under et seminar under Arendalsuk­a, ble bekymringe­n om jernbane tatt opp med samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen.

Han fikk spørsmål fra Bane Nor om hvordan det skal vaere mulig å nå nasjonale mål hvis ikke den nye havna får jernbanesp­or. Bane Nor er blant annet bekymret for Voss vann som da må fraktes på annen måte eller til en annen havn.

Ketil Solvik-olsen svarte:

– Den saken viser hvor viktig det er å jobbe sammen og bruke handlingsr­ommet som finnes. Jeg vil ikke blande meg inn i Kristiansa­nds anliggende­r, men det er viktig at Bane Nor er veldig tydelige på hva konsekvens­en av dette blir, sier han.

Han har denne oppfordrin­gen til Kristiansa­nd:

– Jeg håper at de tar med seg motforesti­llingene som kommer, slik at når man bygger, så er man fornøyd med det man bygger også 50 år fram i tid. Da er Voss vann et godt eksempel på hva som er viktig. Det kan hende at resultatet er at dette ikke lenger går til Kristiansa­nd havn, men at det går til Larvik, sier Solvik-olsen.

Siden Bane Nor har varslet innsigelse, er det stor sjanse for at Solvik-olsen vil få et avgjørende ord i saken. Han vil derfor ikke si noe mer nå om hva han synes om planene om ny havn uten jernbane.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen (KRF), mener at før man flytter havna, må det finnes konkrete planer om jernbane og en tidsfrist for når den skal bygges. Havnestyre­ts leder Pål Harv (H) og gruppelede­r i Høyre, Renate Haegeland, vil ikke vente så lenge. De tre møttes ved Krfs stand under Arendalsuk­a.
FOTO: KJETIL REITE Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen (KRF), mener at før man flytter havna, må det finnes konkrete planer om jernbane og en tidsfrist for når den skal bygges. Havnestyre­ts leder Pål Harv (H) og gruppelede­r i Høyre, Renate Haegeland, vil ikke vente så lenge. De tre møttes ved Krfs stand under Arendalsuk­a.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Under et seminar på Arendalsuk­a, ble samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp), spurt om hva han syntes om Kristiansa­nds planer om ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige.
FOTO: KJETIL REITE Under et seminar på Arendalsuk­a, ble samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp), spurt om hva han syntes om Kristiansa­nds planer om ny konteinerh­avn i Kongsgård/vige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway