Fædrelandsvennen

Det verden trenger nå, er batterier

Sol- og vindkraft kan snart komme til å erstatte det avskyelige kullet som energikild­e. Brikken som mangler er batterier som er gode og rimelige nok til å utligne «mismatchen» mellom produksjon og forbruk.

- NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no 905 23 820

Den er en sviske, sangen med refrenget What the world needs now is love, sweet love

... Dionne Warwick ble først tilbudt den av Burt Bacharach og Hal Davis i 1965, men takket nei. Dermed ble den gitt ut med Jackie Deshannon, før Warwick ombestemte seg i 1966. Siden har hennes versjon, blant mange, blitt stående som den mest kjente.

●●Her skal det imidlertid ikke dreie seg om diskografi, men om prioriteri­nger. For selv om det alltid er artig med litt love, er det min mening at det verden trenger nå, er batterier - langt bedre og rimeligere batterier enn dagens.

●●I jobben min har jeg ofte å gjøre med mennesker fra den mang- foldige energisekt­oren. På Sørlandet, med et forbehold for REC Solar Norway (eks. Elkem Solar), betyr det normalt at de jobber med enten olje og gass eller vannkraft.

●●Mandag og tirsdag var jeg på Arendalsuk­a og ble betimelig minnet om at det finnes flere land enn Norge, og at de bebos av mennesker med energibeho­v. I ubehagelig grad dekkes det av miljøsyndi­g kull. Men takk og pris: Både vindkraft og solenergi er faktisk i ferd med å bli rimeligere enn kull. Problemet er at det ikke alltid blåser, og at solen bare unntaksvis skinner om natten. Dermed oppstår en tidsmessig mismatch mellom energiprod­uksjon og -forbruk når ganske mange hundre millioner indere, kinesere, indonesere og andre skal kjøle husene sine mens de sover. Langt på vei er det samme problemsti­lling mange kommer opp i her hjemme, når solcellepa­neler på taket skal vurderes: Solen skinner mest på dagen, og aller mest på sommerdage­r, når vi ikke trenger strøm.

●●Løsning: batterier.

●●Et lite apropos der: I forrige uke dekket jeg naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksens besøk til Chassix Norway og Alcoa Lista på - eh, Lista. Der fortalte Kai Rune Heggland, sørlending­en som er gigantiske Alcoas toppmann for hele Europa og Australia, at konsernet har kjøpt all produksjon fra tre svenske vindkraftp­arker for et bestemt antall år fremover. «Vindkraft er blitt billigere enn vannkraft», fastslo han.

●●Nå inneholder jo vannkraftp­roduksjon et batteri-element, i form av dammer hvor naturgitt råvare lagres. Jeg husker at for noen år siden tok en tysk professor til orde for å demme opp mesteparte­n av Sør-norge, som dermed kunne bli hele Kontinenta­l-europas grønne batteri. Initiative­t svant imidlertid raskt hen. Han hadde vel glemt å snakke med velforenin­gene, antar jeg.

●●Det forskes ellers heftig på bat- teriløsnin­ger, blant annet i Elkems imponerend­e miljø på Fiskaa i Kristiansa­nd. Der dreier det seg om silisium. Tidligere i sommer kom nyheten om at Institutt for energitekn­ikk på Kjeller (650 ansatte!) hadde knekt en kode knyttet til nettopp silisium. Dermed skal litium-ionbatteri­er, som brukes i alt fra elbiler til mobiltelef­oner, kunne få opptil femdoblet kapasitet.

●●Kjempeflot­t, og en stor blomst i knapphulle­t for det norske materialte­knologi-miljøet. Likevel savner jeg det mange har tenkt på, men ingen kommet fram til: supereffek­tive batterier basert på lett tilgjengel­ige, rimelige materialer. Alt genialt er enkelt, som kjent. Herved utloves en CO2kvote i belønning til den som kan pønske utradisjon­elt og finne Løsningen.

●●Så lyder innstendig­e røster om at batterier bare er en dårlig og unødvendig mellomløsn­ing; at fremtidens energibaer­er er hydrogen med rent vann som utslipp ved forbrennin­g.

●●I prinsippet er nok det riktig, og i eksempelvi­s USA og Japan satses det tungt på hydrogen, blant annet som drivstoff til biler. Toyota ville jo lenge ikke bygge el-biler, men gå rett på hydrogen. (Siden har de ombestemt seg.)

●●Samtidig er det et par ikke uvesentlig­e problemer ved hydrogenpr­oduksjon, normalt fra naturgass: Produksjon­sprosessen er rådyr. Og biprodukte­t CO2 må fanges, lagres og helst benyttes til noe fornuftig.

●●Det er et kapittel for seg, som kjent.

●●Så tilbake til svisken. I ett av versene heter det

Lord, we don’t need another mountain, There are mountains and hillsides enough to climb, There are oceans and rivers enough to cross, Enough to last till the end of time.

●●Helt enig i at vi ikke trenger flere fjell. Vi trenger batterier.

Solen skinner mest på dagen, og aller mest på sommerdage­r, når vi ikke trenger strøm

Litium-ionbatteri­er, som brukes i alt fra elbiler til mobiltelef­oner, kunne få opptil femdoblet kapasitet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway