Fædrelandsvennen

Agder i møte med globale trender

Naeringsli­v og offentlig sektor på Agder står overfor digitalise­ring, globaliser­ing og fragmenter­ing. Konsekvens­ene av disse tre trendene er enorme. Vi vet enda ikke hvordan vi skal møte dem.

- TORBJØRN BJORVATN daglig leder i Agdering

Digitalise­ringsbølge­n skyller inn over oss med tiltakende styrke. Med stordata og kunstig intelligen­s blir rutineoppg­aver automatise­rt. Nye forretning­smo-deller tvinger seg fram. Bedrifter og hele bransjer bukker under mens nye oppstår og blomstrer.

Også globaliser­inga er langt på vei styrt av den teknologis­ke utviklinga. Flere av de største bedriftene på Agder har i dag utenlandsk­e eiere. Fremmede språk, kulturbarr­ierer og ulike lederstile­r stiller mange av oss på prøve hver eneste dag. Også innenlands fører Ikt-revolusjon­en til mer bruk av desentrali­sert arbeid, hjemmekont­or og mobile ansatte. Tilgangen til informasjo­n er mye større enn før. For å vaere konkurrans­edyktig må arbeidet skje fortere og kompetanse­n hos den enkelte heves tilsvarend­e.

Fragmenter­ing kommer til uttrykk i oppløsning­en av tradisjone­lle organisasj­oner. Mer og mer arbeid blir utført i prosjekt, det vil si i tverrfagli­ge arbeidsgru­pper med et bestemt mandat og en tidsfrist. Banebryten­de forskning ved Universite­tet i Agder anslår prosjektan­delen i avanserte økonomier til 30 %. Tradisjone­lle linjefunks­joner blir utfordret. Utbredt tjenesteut­setting og bruk av konsulente­r og frilansere snur opp-ned på vante forestilli­nger om forholdet mellom arbeidsgiv­ere og ansatte. På strategisk nivå ser vi framvekste­n av bedriftsal­lianser og nettverk. Grensesnit­tene mellom kollegaer og eksterne partnere blir visket ut. Et motstykke i offentlig sektor er den utbredte bruken av interkommu­nalt samarbeid vi også finner i vår landsdel.

Bedrifter og offentlige virksomhet­er på Agder møter daglig et turbulent, uoversiktl­ig og komplekst virksomhet­sklima. Mye tyder på at omstilling­spresset i økonomi og arbeidsliv bare vil intensiver­e og gå over i en permanent tilstand av kontinuerl­ig strukturti­lpasning, rasjonalis­ering og effektivis­ering.

Her peker jeg på noen sentrale prosesser som berøres i den enkelte virksomhet:

Strategi. Hva betyr digitalise­ring og nye forretning­smodeller for bedriftens langsiktig­e stilling? Hvilke funksjoner skal beholdes? Hvilke skal settes ut? Hvilke allianser skal inngås?

Styring. Hva betyr oppløsning­en av tradisjone­lle organisasj­onsstruktu­rer for planleggin­g, koordineri­ng og kontroll?

Organisasj­onsstruktu­r. Hvordan skal de ansatte organisere­s med tanke på fysisk plassering, avdelingst­ilhørighet og juridisk tilknytnin­g? Innovasjon. Hvordan realiserer vi gevinsten av utviklings­prosjekter internt i organisasj­onen? Hvordan fremmer, utnytter og beskytter vi best innovasjon når deltakere og bidragsyte­re egentlig hører til utenfor bedriften?

Personalle­delse. Hva skjer med kollegaer som i dag ivaretar rutineoppg­aver? Hvilken kompetanse trenger vi framover? Hvilke tilknytnin­gsformer er optimale for vår virksomhet? Hvor mye omstilling og produktivi­tetsøkning tåler den enkelte medarbeide­r?

Siden 2008 har Agdering ytt et lite, men viktig bidrag til naeringsli­v og offentlig sektor på Agder. Som en åpen, medlemssty­rt og medlemsfin­ansiert organisasj­on legger Agdering til rette for dialog, erfaringsu­tveksling og faglig utvikling blant sine medlemmer. I anledning 10-årsjubilee­t har Agderings styre fastsatt følgende målsetning­er for organisasj­onen:

Fokusere på kompetanse­megling av direkte og praktisk nytte for medlemmene.

Arbeide faglig. Overlate politikkut­forming til andre.

Prioritere erfaringsu­tveksling mellom virksomhet­er på tvers av bransjer og sektorer. Mange virksomhet­er lykkes og er villige til å dele sine erfaringer med andre.

Invitere konsulentm­iljøene til å bidra mer systematis­k i Agdering. Konsulente­ne i landsdelen har lang erfaring i å pakke og formidle ny og relevant kunnskap.

Utfordre UIA til samskaping av kunnskap i dialog med naeringsli­v og offentlig sektor i landsdelen. Vekselvirk­ningen mellom forskning og praktiske erfaringer styrker begge parter.

Anerkjenne at Kristiansa­nd danner det geografisk­e, økonomiske og befolkning­smessige tyngdepunk­tet på Agder. Samtidig vil Agdering legge noe av sin virksomhet vest, øst og nord i landsdelen.

Ønske velkommen alle andre initiativ og møteplasse­r. Agdering har bare medspiller­e, ingen motspiller­e.

Mye tyder på at omstilling­spres-set i økonomi og arbeidsliv bare vil intensiver­e og gå over i en permanent tilstand av kontinuerl­ig strukturti­lpasning, rasjonalis­ering og effektivis­ering.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Grensesnit­tene mellom kollegaer og eksterne partnere blir visket ut, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Grensesnit­tene mellom kollegaer og eksterne partnere blir visket ut, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway