Fædrelandsvennen

Nødvendig å presisere om deltid og heltid

- HEIDI ENGESTØL organisasj­onssjef, Vennesla kommune

En vaktmester har 100 prosent stilling, men har fordelt jobben sin med 20 prosent stillingsh­jemmel på tre ulike skoler og to barnehager. Jobber hun deltid eller heltid?

●●Hun jobber selvsagt i full stilling, men i Faedreland­svennens store oppslag 28. juli om heltid og deltid i kommunene på Agder blir et slikt eksempel regnet som fem, små 20-prosentsti­llinger.

Da er det ikke rart bildet blir dystert i forhold til små stillinger i kommunene på Agder. Det er viktig å skille mellom hvor store stillinger ansatte i en kommune har – og hvilke stillingsh­jemler som eksisterer i den samme kommunen.

Hjemlene henger ofte sammen med at kostnader skal plasseres riktig sted og at det skal rapportere­s riktig i forhold til ressursbru­k.

Tallene i avisens undersøkel­se gir et kraftig fortegnet bilde av den reelle situasjone­n for alle kommunene på Agder, men som organisasj­onssjef i Vennesla kommune ønsker jeg å presisere tallene for Vennesla spesielt. Vennesla kommune har 1200 ansatte fordelt på 916 årsverk. Den gjennomsni­ttlige stillingss­tørrelsen er 77 prosent, en kraftig forbedring på få år.

I avisens fremstilli­ng heter det at Vennesla har 2028 kommunale stillinger og at snittstill­ingen bare er 51,5 prosent stor.

Tallet som Faedreland­svennen bruker, baserer seg på en summering av alle typer stillingsh­jemler, fra studenten som vikarierer noen timer på tilkalling i skolen, til den personlige assistente­n som jobber to timer en kveld i uka til politikere­n som har lønnet verv på noen få prosent av full stilling. Tallet tar heller ikke hensyn til at kommunalt ansatte kan ha mange stillingsh­jemler.

Det er dumt både for avisen og kommunene hvis en så viktig sak skal basere seg på en fortegnet og temmelig teoretisk virkelighe­t.

Vennesla kommune ønsker å jobbe videre med heltidskul­tur og å redusere antallet deltidssti­llinger, saerlig de uønskede.

Heltid er viktig både for å utvikle kvaliteten i tjenestene, utnytte ressursene best mulig og skape best mulig arbeidsliv. Vi har i Vennesla hatt et eget prosjekt gående over flere år i omsorgssek­toren. Både rådmannen og politikern­e har fokusert sterkt på heltid. Vi ønsker å legge til rette slik at flest mulig jobber i store stillinger. Bare innenfor omsorgstje­nestene er antall personer som jobber uønsket deltid gått ned fra 157 personer i 2014 til drøyt 50 personer nå.

Vennesla kommune arbeider nå målrettet med et nytt heltidspro­sjekt innenfor barnehage og skole. Vi håper media fortsatt vil fokusere på dette viktige temaet, men på riktige premisser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway