Fædrelandsvennen

Bompenger på ville veier

- ERIK ROSTOFT daglig leder, Sørlandspa­rken Naeringsfo­rening

Bompenger var opprinneli­g ment som brukerfina­nsiering av nye og bedre samferdsel­stilbud. Det vi nå ser er bommer brukt som politisk styring av handelsmøn­stre.

Handel- og tjenesteyt­ing represente­rer ca. 25 % av verdiskapn­ingen på Agder. Den represente­rer også svaert mange hardt tiltrengte arbeidspla­sser og en viktig inntekt for mange husholdnin­ger.

En handelsnae­ring i endring har de siste årene opplevd at netthandel har overtatt 10-15 % av omsetninge­n. Presset for å oppretthol­de arbeidspla­sser innenfor handel er økende. Det gjelder ikke bare Sørlandspa­rken og Kvadrature­n men alle byer og tettsteder på Agder. På toppen av dette presset legges nå, politisk forankret og ferdig hestehandl­et, nye bomstasjon­er.

På østsiden av Varoddbrua legges 3 bommer rundt Sørlandspa­rken og 1 inn til IKEA. Dette er områder som Kristiansa­nd kommune for bare 1012 år siden solgte med inntekter i hundemilli­onersklass­en. Området ble solgt som en bilbasert, regional naeringspa­rk. Disse bommene legges utenfor E18 noe som begrunnes med likebehand­ling overfor Kvadrature­n. For mange som har investert i området oppleves det som nå skjer som et politisk svik. Det blir hevdet at den nye bomstruktu­ren skal gjøre det mulig å handle lokalt uten å passere bom. For de 30000 innbyggern­e på østsiden av byen fortoner dette argumentet seg svakt. De vil måtte betale bompenger for sin naturlige naerhandel utenom dagligvare­r. På denne måten holdes østre deler av kommunen for narr.

Sørlandspa­rken har de siste årene blitt en av regionens viktigste arbeidsste­der hvor mer enn 6000 årsverk leverer varer og tjenester til hele Sørlandsre­gionen. Mer enn 420 virksomhet­er jobber daglig for at publikum i regionen skal får dekket sine behov. Omsetning på naermere NOK 9 mrd sikrer ca. 15 kommuner i regionen viktige skatteinnt­ekter. Sørlandspa­rken har gjennom hardt arbeid og kreativite­t tilført Agderregio­nen arbeidspla­sser, spennende naeringset­ableringer, gode opplevelse­r og Sørlandets mest varierte utvalg.

Østsiden av Kristiansa­nd har tatt bo- og arbeidsmar­kedstanken alvorlig. Stadig flere ansatte bor på Søm, Hånes og Lauvåsen. Naerhet til arbeidspla­ss gir nullutslip­p gjennom gang og sykkel til jobb. I tillegg tar mange ansatte etter hvert i bruk et utvidet busstilbud fra AKT. For kunder derimot er biltranspo­rt eneste utvei for volumvarer som kjøkken og vaskemaski­n. Det er et faktum man ikke kan snakke seg bort fra.

Ja, vi skal alle bidra til bedre samferdsel­stilbud og fremkommel­ighet, men en naeringspa­rk som kommunen selv har bidratt til å etablere som en bilbasert, regional naeringspa­rk, kan ikke «stenges inne» på denne måten. Press på arbeidspla­ssene kan resultere i at bompengene vi skulle bruke på samferdsel i stedet må brukes på stønader og offentlige bidrag til innbyggere uten arbeid.

For mange som har investert i området oppleves det som nå skjer som et politisk svik.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Presset for å oppretthol­de arbeidspla­sser innenfor handel er økende, på toppen av dette presset legges nå, politisk forankret og ferdig hestehandl­et, nye bomstasjon­er, skriver Erik Rostoft.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Presset for å oppretthol­de arbeidspla­sser innenfor handel er økende, på toppen av dette presset legges nå, politisk forankret og ferdig hestehandl­et, nye bomstasjon­er, skriver Erik Rostoft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway