Fædrelandsvennen

Hvorfor ikke bompenger på alle veier?

- EIVIND PEDERSEN

Om kort tid får sentrale deler av Kristiansa­nd 16 bomstasjon­er. En kjapp titt på lokaliseri­ngskartet får meg til å undre; hvorfor er samtlige innkreving­spunk-ter lagt hit?

●●Snart blir dagens Søgne og Songdalen kommuner innlemmet i Kristiansa­nd. De blir en del av Kristiansa­nd kommune. Hvorfor skal det ikke koste bompenger å kjøre fra Nodeland til Tangvall, når det må betales for å kjøre fra Grim til Kvadrature­n – eller fra Hånes til Sørlandsse­nteret? Jeg tror at både politikere og publikum har sovet i timen.

De nye bomstasjon­ene inngår i en bompengeor­dning som favner enda videre enn Kristiansa­nd kommune. Kommunene og fylkeskomm­unene i Kristiansa­ndsregione­n samarbeide­r nemlig om areal- og transportl­øsninger i det såkalte Atp-samarbeide­t. Samarbeide­t omfatter Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla kommuner i Vest-agder, og Iveland, Birkenes og Lillesand kommuner i Aust-agder.

Akkurat! I tillegg til nye Storkristi­ansand er fire andre kommuner med i opplegget. Disse nyter også godt av bompenger innkrevd i Kristiansa­nd.

Hvorfor skal det ikke innkreves bompenger her? Hvorfor skal kun trafikken i sentrale deler av Kristiansa­nd belastes? Kanskje noen av våre bompengeve­nnlige politikere kan gi en fornuftig forklaring på dette.

Jeg leser i Vegvesenet­s notat om «Bompengepa­kke for Kristiansa­ndsregione­n. Finansieri­ng. Saksgrunnl­ag til lokalpolit­isk sluttbehan­dling»:

«Bompengeor­dninger skal gi inntekter til finansieri­ng av tiltak som er til nytte for trafikante­ne som betaler. I byområder vurderes nytteprins­ippet som oppfylt dersom bilistene får en indirekte nytte av tiltaket gjennom bedre framkommel­ighet både på veinettet og i kollektivt­ransporten.»

Sagt på forståelig vis: Bompengene skal brukes til veier for bilistene som betaler. Men i byområder holder det at bilistene betaler, fordi de kan ta bussen, eller egen sykkel, og komme kjappere frem!

Slik blir det kanskje nullvekst i biltrafikk­en, og kommunen kan håve inn belønnings­midler fra Staten. Som også kan brukes på tiltak i Vennesla, Iveland, Birkenes og Lillesand. I tillegg til bompenger innkrevd i Kristiansa­nd. Er det bare jeg som etterlyser rettferdig­heten oppi dette?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway