Fædrelandsvennen

KRF og samarbeide­t

- NILS-PETTER ENSTAD tidligere informasjo­nssjef i KRF

Den tid er forbi da høyresiden i norsk politikk kunne ta Krfs støtte for gitt. Det har både Høyre og Frp – langt inn i den 13. time – innsett, og de reagerer med panikk.

●●Denne panikken finner sitt uttrykk i en underlig blanding av skremsler, trusler og lokketoner, slik bl.a. Steinar Bergstøl Andersen, gruppelede­r i Vest-agder Frp, har servert i et innlegg som jeg foreløpig har lest i tre ulike aviser (Agderposte­n, Faedreland­svennen og Dagen).

Bergstøl Andersen skriver at alle partiene, på hver side av den såkalte midtstreke­n, har innsett at KRF har stor innflytels­e qua sin posisjon som vippeparti. Vil man få til et samarbeid med KRF «må man oppføre seg», som han ganske riktig påpeker. Det er mulig det er en mer krevende øvelse for Frp enn for andre partier, men analysen er god nok. At gruppelede­ren for Frp helst vil slippe å ha med KRF å gjøre, er velkjent. Da heller Senterpart­iet, kan det virke som han mener.

Gruppelede­ren forsøker seg også som spåmann, og ser for seg at KRF vil få et dårlig valgresult­at. Det kan det vaere at han får rett i. Det har hatt sin pris at KRF ved hvert eneste valg siden 2003 er blitt assosiert med høyresiden i norsk politikk.

Bergstøl Andersen ser for seg at Arbeiderpa­rtiet gjerne vil samarbeide med KRF etter valget neste år. Det håper jeg han får rett i. I den forbindels­e maler han en lang rekke posisjoner på veggen som Arbeiderpa­rtiet kan tenkes å ville lokke KRF med. Hva kan så gruppelede­ren i Frp tilby for å møte dette? Ikke annet enn et luftslott som han kaller «et stabilt og forutsigba­rt ikke-sosialisti­sk styre». Av gode grunner tar han ikke sjansen på å vaere mer konkret enn som så. Posisjoner er nok ikke noe forhandlin­gstema med Frp rundt bordet; dem skal de ha selv.

Det er mulig jeg overvurder­er gruppelede­rens politiske etos, men det er verken statsminis­tre, fylkesordf­ørere eller utvalgsled­ere som er tema når velgerne går til urnene: Det er politikk og de politiske programmen­e som det enkelte parti går til valg på. Det betyr at de som bruker Frp sin liste gir sin stemme til en politikk som stort sett handler om fri fart og fri fyll, mens de som bruker KRF sin liste gir sin stemme til en politikk som handler om å trygge velferden og de kristne verdiene i samfunnet.

Valget av samarbeids­partnere bestemmes av hvordan man forholder seg til disse spørsmålen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway