Fædrelandsvennen

Dødsstøt eller redning for Sørlandsba­nen

- ANDREAS LANDMARK gruppelede­r, Kristiansa­nd SV

SVS representa­nt i samferdsel­skomiteen på Stortinget, Arne Naevra, har stilt følgende skriftlige spørsmål til samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen:

●●«Er ministeren enig i at den planlagte 4-felts motorvei mellom Kristiansa­nd og Stavanger vil påvirke passasjerg­runnlaget til Sørlandsba­nen negativt, og vil statsråden vurdere å fremskynde oppstart av den såkalte «Genistreke­n», som nå er planlagt i andre planperiod­e av NTP for å sikre et bedre passasjert­ilbud for reisende både på Sørlandet og i Grenlandsr­egionen?».

Samferdsel­sdeparteme­ntet gikk 3. august inn for en 4-felts motorvei med 110 km/t mellom Kristiansa­nd og Stavanger. Denne motorveien vil gjøre det enklere og raskere å reise med bil, samtidig som Sørlandsba­nen mellom Oslo og Stavanger ikke utbedres.

Førsteaman­uensis Anders Langeland har flere ganger pekt på at den sterke satsingen på E18 og E39 kan bli dødsstøtet for Sørlandsba­nen om man ikke satser langt sterkere på den enn det som nå er planlagt.

Det er gjennomfør­t en konseptval­gutredning, KVU, av sammenkobl­ingen mellom Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen i 2015 – vedtatt av rødgrønn regjering og igangsatt av Solvik-olsen. Den anbefalte sammenkobl­ingen, den såkalte Genistreke­n. Men premisset for utredninge­n var at det skulle skje etter at den ytre intercityu­tbyggingen inn til Oslo var ferdig, altså rund 2035. I Nasjonal transportp­lan 2018 - 2029 er det satt av planleggin­gsmidler for sammenkobl­ingen i siste del av planperiod­en, men det kan jo fort bli utsatt nå som ytre intercityu­tbygging er utsatt.

I Nasjonal transportp­lan står det blant annet: «Konseptval­gutredning­en om sammenkopl­ingen av Vestfoldba­nen og Sørlandsba­nen viser at et økt tilbud mellom Grenland, Vestfold og Agder, med redusert reisetid og økt frekvens, vil bidra til å styrke togets konkurrans­ekraft.» Men det hjelper lite om denne styrkingen kommer etter at E18 og E39 er utbygd med fire felt. Da kan det vaere for sent å redde Sørlandsba­nen.

SV har nå utfordret samferdsel­sministere­n til å tenke nytt før det er for sent. Genistreke­n må bygges parallelt med utbygginge­n av E18 og E39. SV utfordrer de andre partiene til å følge opp og kjempe for en langt tidligere oppstart av Genistreke­n enn det som nå ligger i vedtatte planer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway