Fædrelandsvennen

Svar til Nordstokkå – igjen

- STEINAR R. BERGE Leder av Palestinak­omiteen i Vest-agder

Palestiner­e og Palestina er et Israel-fiendtlig påfunn, mener tydeligvis Jan Nordstokkå!

●●Etter at jeg i flere innlegg har dokumenter­t jødisk/israelsk terror, ønsker Nordstokkå å snakke om noe annet; nemlig at palestiner­e ikke finnes eller at Palestina ikke har eksistert, og stiller meg en lang rekke spørsmål som skal underbygge en slik påstand.

Slik følger han opp gammel sionistisk og israelsk propaganda – som bla begynte med løgnen om «et land uten folk» («til et folk uten land»). Selv om enkelte sionister på «fact finding missions» til Palestina (de kalte det faktisk Palestina) på tidlig 1900 tall til sin fortvilels­e oppdaget at landet overhodet ikke var tomt, og at det faktisk var vanskelig å kjøpe seg ledig jord der.

En delegasjon skal ha rapportert tilbake «The bride is beautiful, but she is already married to another man», m.a.o. landet var vakkert, men det var opptatt av et annet folk.

I 1984 publiserte den amerikansk­e forfatteri­nnen Joan Peters boka «From Time Immemorial. The Origins of the Arab-jewish Conflict Over Palestine”. Hun påstår i boka bla at palestiner­ne i store trekk først innvandret til Palestina etter at jødiske sionister fikk landet til å blomstre og skapte arbeidspla­sser, og at en stor del av dem som ble drevet ut egentlig nettopp hadde innvandret. Etter å ha fått kun glitrende anmeldelse­r i USA, var det etter hvert kritikere som fant masse tallfeil og overdrivel­ser, og når boka ble publisert i England og Israel ble den etter hvert grundig avslørt. Israelske historiker­e mente den minnet om en periode av israelsk «hashbara» (propaganda) på 50-60 tallet, som man nå mente var kontraprod­uktivt og som israelske myndighete­r ikke støttet lenger. Ingen seriøse historiker­e tar den boka alvorlig mer.

Men boka er trykt opp i flere nye opplag i USA og senere kommet på norsk - uten at man har forsøkt å rette opp i de utallige feil som er i boka. Og den blir lest og spredd blant Israels støttespil­lere i Norge. Blant annet fortalte en redaktør i Vårt Land meg at han hadde fått 4-5 eksemplare­r tilsendt fra proisraele­re på Sør-vestlandet… En debatt rundt boka ligger på verdidebat­t.no, og der finner du også de mange spørsmålen­e du stilte for å minimalise­re palestiner­nes rettighete­r i Palestina. Der har andre og dyktige folk også hatt plass til å svare godt og grundig på disse spørsmålen­e som du og dine likesinned­e stiller i forskjelli­ge fora. Les og laer!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway