Fædrelandsvennen

Teateret åpner 1. september

Etter flere måneder med oppussing er det nå klart: Teateret åpner offisielt dørene 1. september.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Nå kan vi endelig bekrefte at Teateret offisielt åpner dørene lørdag 1. september, sier daglig leder på Teateret, Kjetil Nordhus.

Det gamle teateret i Kongens gate har vaert delvis stengt for oppussing siden i fjor påske. I ettertid har det vaert snakket om åpning både før jul og før sommeren, men oppussinge­n av lokalet har tatt lengre tid enn forventet.

Men nå er datoen altså klar. 1. september er det tid for åpning.

– Vi skal alltid vaere et «hus i bevegelse», og vi er ikke så innbilske at vi tror vi har alt 100 prosent klart i september, men nok til at huset åpnes for fullt for hele byen. Dette blir startskudd­et, legger Nordhus til.

NY RESTAURANT OG BAR

Det første en vil legge merke til i lokalet 1. september er nok den nye restaurant­en og baren, som ikke har fått et eget navn, i den tidligere foajeen ved hovedinn- gangen.

De ansvarlige for restaurant­satsingen blir Amir Shafei Fard og Christian Pilgaard fra Klubben Selskap & Catering, som eier 66 prosent av aksjene i Teateret AS.

Pilgaard og Fard sier at menyen vil utvikle seg utover høsten, men i første omgang har de noen retter klare til september.

– Vi skal unngå typiske retter som en får overalt i Kristiansa­nd, nemlig burger og kylling-caesarsala­t. Menyen kommer til å utvikle seg, men i første omgang skal vi blant annet tilby en blåskjellr­ett, i tillegg til noen indisk-inspirerte retter, veganrette­r, og «sharing-plates» med oster og annet tilbehør, forteller Pilgaard og gir ordet videre til Fard:

– Vi gleder oss. For oss blir 1. september avslutning­en på byggeprosj­ektet, og starten for selve innholdet, både mat, drikke og kulturtilb­ud.

HØSTPROGRA­MMET

Det kulturelle innholdet er det altså Nordhus som er ansvarlig for. Han kan allerede avsløre flere konsepter som starter første uka i september, og varer utover høsten:

I tillegg til å gjenta «Studium Generale», forelesnin­ger om helsefag og psykisk helse, skal Teateret også starte konseptet «Lørdagsuni­versitet» hver lørdag fra 8. september.

– I samarbeid med UIA skal vi arrangere forelesnin­ger for alle om ny forskning, populaerku­ltur og annen spennende tematikk.

Teateret skal også invitere til friske debatter om Kristiansa­nd og byutviklin­g.

– Hva sliter byen med? Hva kan bli bedre? I konseptet «Urban Lounge» skal vi samarbeide med kommunen, UIA og ikke minst folket, hvor diskusjone­r som vanligvis blir tatt i politiske kanaler skal tas direkte ut til folket.

Fra 7. september skal det arrangeres «Friendly Friday» hver første fredag i måneden, med Dj Friendly bak miksepulte­n. Uka etter starter blant annet høstens første bokbad, etterfulgt av samtidsdan­s.

– Vi skal fortsette å rette fokus mot unge forfattere, og 10. september er det klart for bokbad med Atle Håland. Samme uka skal samtidsdan­s-festivalen SAND arrangere noen programpos­ter på Teateret fra 12. til 15. september.

ÅPNINGSFES­T

Men først skal nyåpningen markeres 1. september.

Derfor skal Teateret invitere hele byen, inkludert de minste, til åpningsfes­t. I tillegg til comeback-konsert med den lokale søskenduoe­n Oakland Rain, skal også dukkespill­eren fra Lund

Fakta Teateret

Ligger i Kongens gate

Har vaert delvis stengt siden påska 2017

Åpner offisielt 1. september Kjetil Nordhus er daglig leder Slik er aksjeselsk­apet fordelt: Klubben Selskap & Catering eier 66 prosent av aksjene

Huseierne i KNAS og Glastad Farsund AS eier de resterende 34 prosentene markere åpningen.

– Giert Werring var den første som spilte ved intimscene­n i dette lokalet i 1976. Og da Agder Teater flyttet til Kilden var Werring den siste som spilte her i lokalet. Derfor føltes det riktig å hente inn ham til åpningsfes­ten lørdag for å spille «Baldrian og Musa». Det var symbolsk sett veldig fint å invitere ham tilbake.

– I tillegg vil vi jo Teateret skal vaere et sted for alle i byen, også barna iblant, forteller Nordhus avslutning­svis.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Disse skal styre Teateret: Amir Shafei Fard (t.v.) fra Klubben Selskap & Catering, Asgeir Hartveit, representa­nt for huseierne i KNAS, Christian Pilgaard fra Klubben Selskap & Catering, og Kjetil Nordhus, daglig leder og ansvarlig for kulturprog­rammet.
FOTO: KRISTIAN HOLE Disse skal styre Teateret: Amir Shafei Fard (t.v.) fra Klubben Selskap & Catering, Asgeir Hartveit, representa­nt for huseierne i KNAS, Christian Pilgaard fra Klubben Selskap & Catering, og Kjetil Nordhus, daglig leder og ansvarlig for kulturprog­rammet.
 ?? ARKIVFOTO ?? Teateret i Kongens gate har vaert under oppussing siden påska 2017.
ARKIVFOTO Teateret i Kongens gate har vaert under oppussing siden påska 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway