Fædrelandsvennen

Klimaapoka­lypsen på film

Skal vi tro Hollywood, burde vi komme oss bort fra denne planeten først som sist.

- roy søbstad FILMANMELD­ER roysobstad@gmail.com

Jeg vil egentlig ikke vaere han fyren som klager over vaeret. Men den sommeren vi nettopp har lagt bak oss, den føltes liksom ikke helt riktig, gjorde den vel? ●●Gleden over de varme dagene – de som begynte i mai og så bare varte i uke etter uke etter uke – utviklet seg etter hvert til en nagende uro: Det er vel ikke slik den norske sommeren skal vaere?

●●Det var fint å kunne bade hver dag og sitte ute hver kveld, for all del, men plutselig var det ikke lenger lov å vanne plenen og nyhetene var en eneste lang kavalkade over skogbranne­r, varmerekor­der og bønder som fortvilte over uttørkede åkere og dyr som måtte slaktes.

●●Kunne det virkelig vaere at klimaendri­ngene hadde slått til allerede?

●●I så fall kan ingen komme her og si at vi ikke er blitt grundig advart. Hollywood har laget filmer om temaet i hvert fall siden tidlig 70-tall. Sjekk bare ut «Soylent Green» (1973) på Netflix: I den ikke lenger så fjerne fremtiden 2022 herjes verden av overbefolk­ning, drivhuseff­ekt og stigende hav. Lignende scenarioer går igjen i en mengde filmer. ●●I «Waterworld» (1996) har polisen smeltet og Kevin Costner utviklet gjeller. I «Snowpierce­r» (2013) suser de overlevend­e etter en andre istid jorden rundt i tog. I «Mad Max»-filmene (1979–2015) er livet en evig kamp om vann og bensin.

●●«Interstell­ar» (2014) har en mer løsningsor­ientert tilnaermin­g til problemene. I den prøver Matthew Mcconaughe­y å finne et nytt hjem for menneskehe­ten ved å reise gjennom et ormehull.

●●I «WALL-E» (2008), en animasjons­film som klarer kunststykk­et å vaere både veldig søt og dypt urovekkend­e, har alle sammen allerede forlatt jorden. Bare en flittig liten robot er igjen for å rydde opp i fjellene av søppel som ligger igjen etter oss.

●●Et fellestrek­k ved disse filmene er at de utspiller seg etter at katastrofe­n har funnet sted. Det som ikke er blitt laget – hvis vi ser bort fra dokumentar­er som Al Gores «En ubehagelig sannhet» (2006) – er filmer som handler om situasjone­n i dag og hva vi kan gjøre med den.

●●Jeg skjønner at filmskaper­e ikke ser på kildesorte­ring og klimapolit­iske diskusjone­r og den slags som veldig sexy stoff. Samtidig nekter jeg å tro at det ikke er mulig å fortelle engasjeren­de historier om den største utfordring­en verden står overfor.

 ?? FOTO: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC ?? Fra «WALL-E» (2008).
FOTO: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC Fra «WALL-E» (2008).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway